Skip to content

Vyšnios – raudonieji sodo deimantai. Ar žinote, jog jos iš tikrųjų net nėra uogos?

  • by
Vyšnios – raudonieji sodo deimantai. Ar žinote, jog jos iš tikrųjų net nėra uogos?

Vyšnios, neatsiejamos nuo vasaros, yra viena mėgstamiausių uogų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Jų saldžiai rūgštus skonis, ryški raudona spalva ir nuostabus aromatas daro jas nepakeičiama dalimi tiek kulinarijoje, tiek liaudies medicinoje. Šiame straipsnyje apžvelgsime vyšnių naudą, jų maistinę vertę ir kodėl jas verta vartoti?

Vyšnios: išvaizda, kilmė, paplitimas

Vyšnios (Prunus cerasus) priklauso erškėtinių šeimai ir yra žinomos dėl savo mažo dydžio, ryškios raudonos spalvos ir saldžiai rūgštaus skonio. Jos užauga ant medžių ar krūmų, kurie žydi baltais žiedais ir vėliau subrandina sodriai raudonas uogas. Vyšnios – tai ne tik maistingos, bet ir gražios uogos, kurios puikiai tinka tiek kulinarinėms, tiek medicininėms reikmėms.

Vyšnios kilusios iš Azijos, tačiau dabar jos plačiai paplitusios visame pasaulyje, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje vyšnios dažnai auginamos soduose, o jų laukinių rūšių galima rasti ir miškuose. Vyšnios mėgsta saulėtas vietas ir derlingą dirvą, tačiau taip pat gerai prisitaiko prie įvairių klimato sąlygų, nors joms geriausiai sekasi vidutinio klimato zonoje.

Vyšnios: išvaizda, kilmė, paplitimas

Vyšnių maistinė vertė

Vyšnios yra labai vertingos dėl savo vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos pasižymi mažu kaloringumu, todėl idealiai tinka sveikai mitybai. 100 g vyšnių suteikia apie 50 kcal, o jų maistinė vertė priklauso nuo įvairių mikroelementų ir vitaminų.

MedžiagaKiekis (100 g)Rekomenduojama paros norma (RPN) %Nauda sveikatai
Energinė vertė50 kcal2,5Mažai kalorijų, puikus pasirinkimas sveikai mitybai
Baltymai1 g2Svarbūs audinių atsinaujinimui
Riebalai0.3 g0,5Mažas riebalų kiekis padeda išlaikyti sveiką lipidų balansą
Angliavandeniai12 g4Suteikia energijos, bet turi mažai cukraus
Ląsteliena2.1 g8Skatina virškinimą ir sveiką žarnyną
Vitaminas C10 mg12Stiprina imunitetą ir padeda kovoti su peršalimo ligomis
Vitaminas A64 IU6Gerina regėjimą ir odos sveikatą
Folio rūgštis (vitaminas B9)3 µg1Palaiko nervų sistemos sveikatą
Kalis173 mg5Reguliuoja kraujospūdį ir širdies sveikatą
Kalcis13 mg1,3Skatina kaulų ir dantų sveikatą
Geležis0.4 mg2Dalyvauja kraujo gamyboje ir kovojant su mažakraujyste
Magnis11 mg3Padeda reguliuoti nervų ir raumenų funkcijas

Vyšnios taip pat yra gausios antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, kurie mažina uždegimą, gerina kraujotaką ir gali turėti priešvėžinių savybių. Dėl savo mažo glikeminio indekso, vyšnios yra tinkamos ir žmonėms, sergantiems diabetu.

Vyšnių maistinė vertė

Vyšnios liaudies medicinoje ir tradiciniuose gydymo metoduose

Vyšnios nuo seno vertinamos įvairiose kultūrose dėl savo gydomųjų savybių. Europoje ir Azijoje jos buvo naudojamos ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip priemonė gerinti virškinimą, stiprinti širdį bei kraujagysles ir gydyti peršalimo ligas. Dėl gausaus vitamino C kiekio, vyšnios buvo laikomos natūraliu imuniteto stiprintoju.

Ajurvedoje vyšnios laikomos vėsinančiu vaisiumi, padedančiu mažinti kūno šilumą ir raminti uždegimus. Taip pat jos yra naudojamos kaip priemonė gerinti odos būklę ir detoksikuoti organizmą.

Tradicinė kinų medicina naudoja vyšnias kaip kraujo stiprinimo ir energijos suteikimo priemonę. Vyšnios taip pat naudojamos kovai su sąnarių skausmais ir kaip natūrali priemonė mažinant kūno šilumą.

Vyšnių uogų naudingosios ir gydomosios savybės

Vyšnios – tai ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai uogos. Jos yra puikus vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis, kurie palaiko organizmo funkcijas ir padeda kovoti su įvairiais sveikatos sutrikimais. Vyšnios dažnai vertinamos dėl savo gebėjimo stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir net padėti kovoti su uždegimais.

Vyšnių nauda sveikatai:

  1. Imuniteto stiprinimas. Vyšnios yra puikus vitamino C šaltinis – šis vitaminas yra galingas antioksidantas, padedantis stiprinti imuninę sistemą ir kovoti su peršalimu bei gripu. Reguliarus vyšnių vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ligų ir pagerinti organizmo atsparumą.
  2. Uždegimų mažinimas. Vyšnios turi antiuždegiminių savybių, dėl kurių gali būti naudingos žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinių uždegiminių ligų, tokių kaip artritas. Tyrimai rodo, kad vyšnios gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir patinimą, o tai palengvina gyvenimą sergantiems reumatu.
  3. Širdies sveikata. Vyšnios taip pat turi kalio ir didelį kiekį flavonoidų, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį bei stiprina širdies bei kraujagyslių sistemą. Šios uogos gali prisidėti prie „gerojo“ cholesterolio lygio didinimo ir „blogojo“ cholesterolio mažinimo, todėl jos yra puikus pasirinkimas žmonėms, siekiantiems palaikyti gerą širdies sveikatą.
  4. Virškinimo gerinimas. Vyšnios yra ir puikus skaidulų šaltinis, todėl reguliariai vartojant šias uogas galima pagerinti virškinimą ir išvengti vidurių užkietėjimo. Skaidulos taip pat padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą.
  5. Odos sveikata. Vyšnios yra puikus vitamino C šaltinis, kuris padeda skatinti kolageno gamybą, užtikrindamas odos elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą. Jos taip pat turi antioksidantų, tokių kaip antocianinai, kurie apsaugo odą nuo žalingo UV spindulių poveikio ir mažina senėjimo požymius. Dėl didelio vandens kiekio vyšnios drėkina odą, suteikdamos jai švytėjimo ir gyvybingumo. Be to, jų priešuždegiminės savybės padeda mažinti odos dirginimą ir skatina greitesnį gijimą, ypač esant aknei ar kitoms uždegiminėms ligoms.
  6. Vyšnios taip pat yra puikus vandens ir mineralų šaltinis, kuris padeda palaikyti organizmo hidrataciją ir bendrą sveikatos būklę.
Vyšnių uogų naudingosios ir gydomosios savybės

Vyšnios kasdienėje mityboje

Šios uogos gali būti vartojamos įvairiais būdais – nuo paprasto uogų valgymo iki jų naudojimo desertuose, kokteiliuose, salotose ar džemuose. Vyšnios taip pat puikiai dera su kitais vaisiais, jogurtu, riešutais ir šokoladu. Jos gali būti naudojamos kaip ingredientas kepiniuose, pyraguose, ledų gamyboje ir net alkoholinėse gėrimuose.

Vyšnių šalutinis poveikis

Vyšnios yra naudingos, tačiau jų vartojimas gali sukelti tam tikrų šalutinių poveikių:

  • Alerginės reakcijos. Vyšnios gali sukelti alergines reakcijas kai kuriems žmonėms, ypač tiems, kurie yra alergiški kitiems vaisiams arba žiedadulkėms.
  • Virškinimo problemos. Didelis vyšnių kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas arba rėmuo.
  • Pesticidų likučiai. Kadangi vyšnios dažnai yra purškiamos pesticidais, rekomenduojama jas kruopščiai nuplauti arba rinktis ekologiškas uogas.
Vyšnių šalutinis poveikis

Įdomūs faktai apie vyšnias: jos net nėra uogos

  • Vyšnios yra viena iš uogų, kurios natūraliai mažina dantų apnašas.
  • Japonijoje išvesta balta vyšnia, vadinama „Shirobana“, kuri yra ypač vertinama dėl savo retumo ir skonio.
  • Vyšnios buvo labai vertinamos ir simbolizavo vaisingumą, meilę ir grožį senovės civilizacijose.
  • Nors dažniausiai matome raudonas arba juodas vyšnias, pasaulyje yra daugiau nei 1000 rūšių vyšnių, įskaitant ir baltas. Kiekviena rūšis turi savo skonį ir tekstūrą, kurios gali skirtis nuo saldžių iki rūgščių.
  • Nors vyšnios gali atrodyti kaip atskira rūšis, jos iš tikrųjų priklauso rožių erškėtinių (Rosaceae) šeimai, kaip ir kiti vaisiai, tokie kaip obuoliai, kriaušės ir slyvos.
  • Vyšnių kauliukai turi pavojingos medžiagos – cianido. Nors nedideli jo kiekiai paprastai nesukelia neigiamų pasekmių, tačiau verta būti atsargiems ir nerizikuoti savo sveikata.
  • Vyšnios yra natūralus melatonino šaltinis, todėl jos gali padėti pagerinti miegą ir reguliuoti miego ciklus. Tai puiki užkandžių alternatyva tiems, kurie turi sunkumų užmigti.
  • Vyšnios iš tikrųjų nėra uogos. Jos priklauso kauliukinių vaisių (drupų) grupei. Panašiai kaip slyvos, persikai ir abrikosai, vyšnios taip pat turi kietą kauliuką viduje, todėl jos technologiškai yra laikomos drupomis (kaulavaisiais), ne uogomis.

Šaltiniai:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits
  2. https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cherries
  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cherries
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cherries#summary

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *