Skip to content

Bruknės: visi žino jų naudą šlapimo takams. Kam dar jos naudojamos liaudies medicinoje?

  • by
Bruknės: visi žino – jos naudingos šlapimo takų ligoms, bet ar gali sustiprinti imuninę sistemą?

Bruknės – puikiai mums pažįstamos miško uogos, artimos šilauogių, mėlynių bei vaivorų giminaitės. Jos yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Bruknėse gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Tad šios uogos ne tik puikiai tinka valgyti šviežios, gaminti desertams, kokteiliams ar salotoms, tačiau ir geli pagelbėti sunegalavus mūsų organizmui. Kada sunoksta bruknės ir kuo ypatingos šios nedidelės raudonos uogos, kurių ieškoti tenka keliauti net į mišką?

Bruknių augimo vieta ir išvaizda

Bruknės (Vaccinium vitis-idaea) yra vidutinio klimato ir šaltų regionų augalas, kuris paprastai auga miškuose, pelkėse, kalnuotose vietovėse ir pievose. Jos dažnai randamos Šiaurės pusrutulio šalyse, įskaitant Lietuvą, kur jos ypač dažnos miškuose. Bruknės mėgsta augti sausuose, rūgščiuose dirvožemiuose, itin laidžiuose vandeniui. Gali būti randamos tiek aukštesnėse vietose, tiek žemumose. Lietuvoje dideli bruknių plotai aptinkami pušynuose, mišriuose miškuose.

Bruknių krūmas – kompaktiškas ir nedidelis, paprastai užauga iki 10–30 cm aukščio. Krūmai turi mažus, ovalius, kiek apvalius lapus, kurie yra žalsvai tamsūs iš viršaus ir šviesesni iš apačios, žiemą išlieka žali. Žiedai paprastai balti arba šviesiai rožiniai, mažyčiai, susitelkę į nedidelius žiedynus. Bruknių uogos yra mažos, apvalios, ryškiai raudonos spalvos, šiek tiek permatomo blizgesio. Uogos subręsta rudens pradžioje – maždaug rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo mėnesį. Tačiau dėl klimato kaitos vis dažniau bruknes jau galima skinti ir rugpjūčio viduryje.

Bruknių augimo vieta ir išvaizda

Kokio skonio yra bruknės?

Bruknės pasižymi ryškiai rūgščiu skoniu su švelniai karčiu atspalviu, kuris yra gana intensyvus ir gaivus. Jų skonio balansas priklauso nuo vaisių brandumo: visiškai sunokusios bruknės yra šiek tiek saldesnės, tačiau vis tiek išlieka gana rūgščiai kartaus skonio. Dėl šio ryškaus skonio bruknės retai valgomos šviežios kaip užkandis – jos puikiai tinka desertuose, kokteiliuose, uogienėse, kompotų ruošime ar kaip priedas prie įvairių patiekalų.

Kaip išlaikyti bruknes žiemai?

Bruknių sezonas trunka neilgai, vos kelias savaites, nors skirtingose vietose jos prinoksta ne vienodu laiku, tad kartais bruknių galima aptikti dar ir spalio mėnesį. Norint šiomis vertingomis uogomis mėgautis ir žiemą, reikia jas tinkamai išsaugoti:

  • Šaldymas. Vienas paprasčiausių būdų išlaikyti bruknes žiemai – jas užšaldyti. Šaldytos bruknės puikiai išlaiko savo maistinę vertę ir gali būti naudojamos įvairiems patiekalams, kepiniams, kokteiliams ar kompotų ruošimui.
  • Džiovinimas – tai dar vienas metodas, leidžiantis bruknes išlaikyti žiemai. Džiovintos bruknės gali būti laikomos sandariuose induose, kad išliktų sausos ir neimtų pelyti. Jos gali būti naudojamos kepiniuose, grūdų patiekaluose ar kaip priedas arbatoms ir užpilams.
  • Konservavimas uogienėse ir kompotuose. Jei norite bruknių skonio ir naudos visą žiemą, galite pasigaminti uogienes, džemus arba kompotus. Tokiu būdu bruknės išlaiko savo skonį, tačiau tokie produktai geriausiai tinka vartoti kaip desertai ar priedai prie kitų patiekalų. Be to, termiškai apdorojant uogas, jos praranda dalį naudingųjų medžiagų.
  • Šaldytos bruknės sirupe. Jei nenorite džiovinti ar užšaldyti bruknių tiesiogiai, galite jas užšaldyti sirupe. Norėdami tai padaryti, paruoškite cukraus ir vandens tirpalą (sirupą), užpilkite jį ant nuplautų ir paruoštų bruknių indelyje ir užšaldykite. Šios uogos puikiai tiks gaminant kompotus arba tiesiog naudojant kaip šaldytą užkandį.

Bruknės istorijoje ir liaudies medicinoje

Bruknės buvo žinomos ir vertinamos nuo senų laikų. Istoriškai bruknės augo tiek laukiniuose miškuose, tiek kalnuose, ir buvo renkamos ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl jų naudos sveikatai. Jau nuo senų laikų žmonės žinojo apie šių uogų gydomąsias savybes ir jas naudojo kaip natūralius vaistus.

Romėnų ir graikų medicinoje bruknės buvo žinomos kaip uogos, kurios gerina šlapimo takų veiklą ir buvo naudojamos įvairiems urogenitalinės sistemos sutrikimams gydyti. Bruknių nauda šlapimo takams, ypač cistito prevencijai ir gydymui, buvo pastebėta ir populiari jau senovės laikais. Pasakojama, kad graikai ir romėnai naudojosi bruknių ekstraktais kaip vaistais nuo inkstų ligų ir šlapimo takų infekcijų.

Viduramžiais bruknės tapo svarbia vaistinių žolelių ir augalų dalimi tiek Europoje, tiek Azijoje, ir buvo naudojamos įvairiose gydymo praktikos srityse.

Liaudies medicinoje bruknės buvo ir tebėra plačiai naudojamos įvairiais tikslais. Šios uogos, turinčios daug vitaminų (ypač vitamino C ir vitamino A), antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, yra laikomos labai vertingomis gydant daugelį ligų ir stiprinant organizmą. Liaudies medicinoje bruknės naudotos šlapimo takų ligoms gydyti, inkstų veiklai gerinti, taip pat kaip priemonė stiprinanti imuninę sistemą. Šiomis uogomis taip pat gydė burnos ertmės infekcijas ir virškinimo sutrikimus.

Bruknės istorijoje ir liaudies medicinoje

Bruknių uogų maistinė vertė

Bruknės yra itin maistingos uogos, kurios suteikia daugybę naudos sveikatai. Jos yra pilnos vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurios daro teigiamą poveikį organizmui. Štai pagrindinės bruknių maistinės vertės savybės:

  • Vitaminai ir mineralai. Bruknėse gausu vitamino C, itin daug vitamino A, taip pat vitamino E, kuris svarbus odos sveikatai bei B grupės vitaminų. Taip pat jose rasime širdžiai būtino kalio, nervų sistemos veiklai palaikyti nepakeičiamo magnio ir šiek tiek geležies bei mangano.
  • Antioksidantai. Bruknės yra laikomos vienais geriausių antioksidantų šaltinių tarp uogų. Jos ypač gausios proantocianidinais ir antocianidinais, kurie suteikia joms raudoną spalvą ir turi stiprių antioksidacinių savybių.
    Be proantocianidinų, bruknėse yra ir kitų antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, vitaminas C ir vitaminas E, kurie padeda kovoti su uždegimais ir stiprina imuninę sistemą.
  • Maistinės skaidulos. Bruknės taip pat yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Jos padeda užtikrinti reguliarų žarnyno judėjimą, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Be to, skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina cholesterolio lygį, todėl yra naudingos širdies sveikatai.
  • Mažai kalorijų. Bruknės yra labai mažai kaloringos – 100 g šviežių uogų turi tik apie 46 kalorijas. Tai daro jas puikiu papildomu ingredientu norintiems valgyti sveikai ir stebėti savo svorį. Be to, bruknės neturi riebalų, todėl tinka bet kokiai dietai.
  • Cukrūs. Bruknėse esantys natūralūs cukrūs – fruktozė ir gliukozė – yra lengvai įsisavinami, bet nesukelia staigaus cukraus šuolio kraujyje.

Bruknių maistinė vertė (lentelė)

Bruknės – tai ne tik miško gėrybės, bet ir puikus sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Jose gausu vitaminų C, A ir K1, stiprių antioksidantų bei skaidulų. Dėl rūgščiai kartaus skonio bruknės dažnai vartojamos peršalimo sezono metu ar imunitetui stiprinti.

MedžiagaKiekis (100 g)Rekomenduojama paros norma (RPN) %Nauda sveikatai
Energinė vertė43 kcal2,2Mažas kaloringumas, tinka sveikai mitybai
Baltymai0,7 g1,4Nedidelis kiekis, bet prisideda prie ląstelių atsinaujinimo
Riebalai0,4 g0,6Labai mažai riebalų
Angliavandeniai11,3 g3,8Natūralūs cukrūs energijai
Ląsteliena3,7 g15Gerina virškinimą ir skatina žarnyno veiklą
Vitaminas C21 mg23Stiprina imuninę sistemą
Vitaminas A (beta karotenas)120 μg6Gerina regėjimą ir odos sveikatą
Vitaminas K15 μg6Naudingas kraujo krešėjimui
Kalis90 mg3Palaiko širdies veiklą ir kraujospūdį
Kalcis25 mg3Stiprina kaulus
Geležis0,3 mg2Padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius
Fenoliniai junginiai (proantocianidinai)130 mgStiprūs antioksidantai, apsaugo šlapimo takus
Bruknių maistinė vertė (lentelė)

Bruknių nauda sveikatai

Bruknės nuo seno itin vertinamos dėl savo naudos sveikatai, ypač dėl jose esančių proantocianidinų, kurie itin svarbūs šlapimo takų sveikai palaikyti. Šios mažos, raudonos miško uogos yra pilnos vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurios turi teigiamą poveikį įvairioms organizmo funkcijoms:

  1. Bruknės yra žinomos dėl savo aukšto antioksidantų kiekio. Ypač daug jose yra proantocianidinų, kurie suteikia bruknėms jų charakteringą raudoną spalvą. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie senėjimo bei ligų, tokių kaip vėžys ir širdies ligos. Tyrimais įrodyta proantocianidinų nauda stiprinant imuninę sistemą.
  2. Šios uogos taip pat yra plačiai žinomos dėl savo naudos šlapimo takų sveikatai. Jose esantys proantocianidinai padeda užkirsti kelią bakterijų prisikabinimui prie šlapimo takų sienelių, taip sumažinant cistito ir kitų šlapimo takų infekcijų riziką. Reguliarus bruknių vartojimas gali padėti išvengti pasikartojančių šlapimo takų ligų.
  3. Bruknės gali turėti priešuždegiminį poveikį. Tyrimai rodo, kad antioksidantai ir fitochemikalai, esantys bruknėse, gali sumažinti organizmo uždegiminius procesus. Tai gali padėti suvaldyti įvairias uždegimines ligas ir sumažinti skausmą bei diskomfortą.
  4. Josturi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Dėl didelio antioksidantų kiekio bei skaidulų šios uogos padeda sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir pagerina kraujagyslių būklę. Taip pat tyrimai rodo, kad bruknės gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
  5. Bruknės taip pat turi teigiamą poveikį imuninės sistemos sveikatai. Pagrindinės medžiagos, tokios kaip vitaminas C ir antioksidantai, padeda stiprinti organizmo gynybines funkcijas ir atsparumą ligoms. Moksliniai tyrimai rodo, kad bruknių vartojimas gali padėti greičiau atsigauti po ligų ir sumažinti peršalimo simptomų intensyvumą.

Bruknės kulinarijoje: 10 puikių idėjų, kaip panaudoti bruknes

Iš bruknių uogų galima pagaminti daugybę skanių ir sveikų patiekalų. Štai kelios idėjos:

  1. Džemas – šiek tiek saldus ir kvapnus džemas, puikiai tinkantis prie skrebučių ar kaip priedas prie desertų.
  2. Padažas prie mėsos – klasikinis padažas, kuriame bruknių rūgštumas bei kartumas puikiai dera su riebesniais mėsos patiekalais, ypač su antiena ar kiauliena.
  3. Glotnutis – greitas ir sveikas gėrimas, kuriam tereikia sumaišyti bruknes su jogurtu, bananais ar kitais vaisiais bei uogomis.
  4. Uogienė – puikus pasirinkimas kaip užkandis prie varškės ar pusryčių košės.
  5. Pyragas – kvapnus rudeniškas pyragas su bruknėmis, kuriame jų rūgščiai kartus skonis puikiai dera su saldžiu padu.
  6. Kompotai – gaivūs ir vitaminų kupini kompotai, kuriuos galima gaminti tiek iš šviežių, tiek iš šaldytų bruknių.
  7. Marinatas – rūgštus marinatas, puikiai tinkantis prie žuvies ar paukštienos patiekalų.
  8. Ledai – natūralūs ir gaivūs ledai, kuriuose bruknių skonį galima subalansuoti su saldesniais vaisiais ar jogurtu.
  9. Salotos – rudeniškai gaivios salotos su bruknėmis, riešutais, sūriu ir šviežiais žalumynais.
  10. Arbatos ir užpilai – puikus pasirinkimas kaip papildas žolelių arbatoms ar karštiems užpilams, suteikiantis rūgštumo ir vitamino C.
Bruknės kulinarijoje: 10 puikių idėjų, kaip panaudoti bruknes

Bruknių uogų šalutinis poveikis

Nors bruknės yra laikomos itin vertingomis uogomis, vartojant jas dideliais kiekiais ar esant tam tikroms sveikatos būklėms, gali pasireikšti ir šalutinis poveikis. Galimi šalutiniai poveikiai:

  • Bruknėse gausu maistinių skaidulų, be to, jos turi rūgščiai kartoką skonį, o didelis jų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, skrandžio dirginimą arba viduriavimą, ypač žmonėms, kurie turi jautrų skrandį ar nėra pripratę prie didesnių skaidulų kiekių.
  • Nors alergija bruknėms yra reta, kai kurie žmonės gali patirti alergines reakcijas, tokias kaip niežulys, odos bėrimai ar kvėpavimo problemos. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie turi alergijų kitoms uogoms ar augalams.
  • Bruknėse yra oksalatų, kurie dideliais kiekiais gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Asmenims, turintiems polinkį į inkstų akmenis, patartina vartoti bruknes saikingai ir pasitarti su gydytoju.
  • Be to, šios uogos gali stiprinti kai kurių vaistų poveikį, ypač kraują skystinančių preparatų. Asmenims, vartojantiems tokius vaistus, būtina pasitarti su gydytoju.

Bruknės – iš tiesų nuostabios ir veltui vis dažniau nuvertinamos bei pamirštamos uogos. Vykdami į mišką brukniauti ne tik galite prisirinkti šių naudingų uogų, tačiau ir praleisti laiką gryname ore, pasimėgauti tyla, ramybe ir savotiška meditacija. Tik rinkdami uogas, nepamirškite saugoti gamtos bei saugotis patys (pvz., erkių).

Šaltiniai:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/lingonberry
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/lingonberry#summary
  3. https://dailyspoon.lt/en/post/blueberries-and-lingonberries-benefits-for-our-skin/
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-813/lingonberry

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *