Spanguolės – puikiai mums pažįstamos pelkių uogos, artimos šilauogių, mėlynių bei bruknių giminaitės. Jos yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Spanguolėse gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Tad šios uogos ne tik puikiai tinka valgyti šviežios (nors retai kas ryžtasi dėl jų itin rūgštaus skonio), gaminti desertams, kokteiliams ar salotoms, tačiau ir gali pagelbėti sunegalavus mūsų organizmui. Kada sunoksta spanguolės ir kuo ypatingos šios nedidelės raudonos uogos, kurių ieškoti tenka keliauti net į pelkes?
Spanguolių augimo vieta ir išvaizda
Spanguolės (Vaccinium oxycoccos) yra šiaurinio klimato juostos augalas, kuris paprastai auga aukštapelkėse, tarpinėse pelkėse ir raistuose. Jos dažniausiai aptinkamos Šiaurės pusrutulio šalyse, įskaitant Lietuvą, kur jos ypač dažnos pelkynuose. Spanguolės mėgsta augti ant kiminų kupstų, rūgščiuose, nuolat drėgnuose dirvožemiuose. Gali būti randamos tiek aukštapelkėse, tiek užpelkėjusiuose miškuose. Lietuvoje dideli spanguolių plotai aptinkami Čepkelių raiste, Kamanų ir Žuvinto rezervatuose (tačiau ne visur jas galima rinkti!).
Spanguolių krūmokšnis – šliaužiantis ir žemaūgis, jo stiebai ploni, šakoti, gulsti, užaugantys iki 80 cm ilgio. Krūmai turi mažus, ovalius, odiškus lapelius, kurie yra tamsiai žali iš viršaus ir balzgani iš apačios, žiemą išlieka žali. Žiedai paprastai rausvi arba balti, mažyčiai, ant plonų kotelių. Spanguolių uogos yra mažos, rutuliškos, ryškiai raudonos spalvos, blizgančios. Uogos subręsta rudenį – paprastai rugsėjo mėnesį, bet gali išsilaikyti ant krūmelių net iki pavasario.

Kokio skonio yra spanguolės?
Spanguolės pasižymi ryškiai rūgščiu skoniu su gaiviu, tarsi citrusiniu atspalviu, kuris yra gana intensyvus ir aštrus. Jų skonio balansas priklauso nuo vaisių brandumo: visiškai sunokusios spanguolės yra šiek tiek saldesnės, tačiau vis tiek išlieka dominuojantis rūgštumas. Dėl šio ryškaus skonio spanguolės retai valgomos šviežios kaip užkandis – jos puikiai tinka desertuose, kokteiliuose, uogienėse, kisieliuose ar kaip priedas prie mėsos patiekalų.
Kaip išlaikyti spanguoles žiemai?
Spanguolių sezonas trunka nuo rugsėjo iki spalio pabaigos, nors po pirmųjų šalnų uogos tampa dar saldesnės. Norint šiomis vertingomis uogomis mėgautis ir žiemą, reikia jas tinkamai išsaugoti:
- Šaldymas. Vienas paprasčiausių būdų išlaikyti spanguoles žiemai – jas užšaldyti. Šaldytos spanguolės puikiai išlaiko savo maistinę vertę ir gali būti naudojamos įvairiems patiekalams, kepiniams, kokteiliams ar kisieliams ruošti.
- Džiovinimas – tai dar vienas metodas, leidžiantis spanguoles išlaikyti žiemai. Džiovintos spanguolės gali būti laikomos sandariuose induose vėsioje, tamsioje vietoje. Jos gali būti naudojamos kepiniuose, arbatose ar kaip užkandis.
- Konservavimas uogienėse ir kompotuose. Jei norite spanguolių skonio visą žiemą, galite pasigaminti uogienes, džemus arba kompotus. Tokiu būdu spanguolės išlaiko savo skonį, tačiau dalis vitaminų prarandama terminio apdorojimo metu.
- Spanguolės vandenyje. Tradicinis būdas – spanguoles laikyti užpiltas šaltu virintu vandeniu. Uogose esanti benzoinė rūgštis veikia kaip natūralus konservantas, todėl jos tokiu būdu gali išsilaikyti net iki pavasario.
Spanguolės istorijoje ir liaudies medicinoje
Spanguolės buvo žinomos ir vertinamos nuo senų laikų. Istoriškai spanguolės augo laukiniuose pelkynuose ir buvo renkamos ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl jų naudos sveikatai. Jau nuo senovės laikų žmonės žinojo apie šių uogų gydomąsias savybes ir jas naudojo kaip natūralius vaistus.
Senovės baltų genčių medicinoje spanguolės buvo žinomos kaip uogos, kurios gerina šlapimo takų veiklą ir buvo naudojamos įvairiems urogenitalinės sistemos sutrikimams gydyti. Spanguolių nauda šlapimo takams, ypač cistito prevencijai ir gydymui, buvo pastebėta ir populiari jau senovės laikais. Pasakojama, kad mūsų protėviai naudojosi spanguolių užpilais kaip vaistais nuo inkstų ligų ir šlapimo takų infekcijų.

Spanguolių uogų maistinė vertė
Spanguolės yra itin maistingos uogos, kurios suteikia daugybę naudos sveikatai. Jos yra pilnos vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurios daro teigiamą poveikį organizmui. Štai pagrindinės spanguolių maistinės vertės savybės:
- Spanguolėse gausu vitamino C, taip pat vitamino E, vitamino K, kuris svarbus kraujo krešumui, bei vitamino A. Taip pat jose rasime širdžiai būtino kalio, nervų sistemos veiklai palaikyti nepakeičiamo mangano ir šiek tiek geležies bei magnio.
- Spanguolės yra laikomos vienais geriausių antioksidantų šaltinių tarp uogų. Jos ypač gausios proantocianidinais, kurie suteikia joms raudoną spalvą ir turi stiprių antioksidacinių bei antibakterinių savybių.
- Be proantocianidinų, spanguolėse yra ir kitų antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, vitaminas C ir vitaminas E, kurie padeda kovoti su uždegimais ir stiprina imuninę sistemą.
- Spanguolės taip pat yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Jos padeda užtikrinti reguliarų žarnyno judėjimą, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Be to, skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina cholesterolio lygį, todėl yra naudingos širdies sveikatai.
- Spanguolėse esančios citrinos, benzoinė ir kitos organinės rūgštys ne tik suteikia joms būdingą skonį, bet ir veikia kaip natūralūs konservantai bei antibakterinės medžiagos.
Spanguolių maistinė vertė (lentelė)
Spanguolės – tai ne tik pelkių gėrybės, bet ir puikus sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Jose gausu vitaminų C, E ir K, stiprių antioksidantų bei skaidulų. Dėl rūgščiai gaivaus skonio spanguolės dažnai vartojamos peršalimo sezono metu ar imunitetui stiprinti.
Medžiaga | Kiekis (100 g) | Rekomenduojama paros norma (RPN) % | Nauda sveikatai |
Energinė vertė | 46 kcal | 2,3 | Mažas kaloringumas, tinka sveikai mitybai |
Baltymai | 0,4 g | 0,8 | Nedidelis kiekis, bet prisideda prie ląstelių atsinaujinimo |
Riebalai | 0,1 g | 0,1 | Labai mažai riebalų |
Angliavandeniai | 12,2 g | 4,1 | Natūralūs cukrūs energijai |
Ląsteliena | 4,6 g | 18 | Gerina virškinimą ir skatina žarnyno veiklą |
Vitaminas C | 13 mg | 14 | Stiprina imuninę sistemą |
Vitaminas E | 1,2 mg | 8 | Antioksidantas, saugo ląsteles |
Vitaminas K | 5,1 μg | 6 | Naudingas kraujo krešėjimui |
Kalis | 85 mg | 2 | Palaiko širdies veiklą ir kraujospūdį |
Manganas | 0,36 mg | 16 | Svarbus fermentų veiklai |
Geležis | 0,25 mg | 2 | Padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius |
Proantocianidinai | 95 mg | – | Stiprūs antioksidantai, apsaugo šlapimo takus |

Spanguolių nauda sveikatai
Spanguolės nuo seno itin vertinamos dėl savo naudos sveikatai, ypač dėl jose esančių proantocianidinų, kurie itin svarbūs šlapimo takų sveikatai palaikyti. Šios mažos, raudonos pelkių uogos yra pilnos vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurios turi teigiamą poveikį įvairioms organizmo funkcijoms:
- Spanguolės yra žinomos dėl savo aukšto antioksidantų kiekio. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie senėjimo bei ligų, tokių kaip vėžys ir širdies ligos. Tyrimais įrodyta proantocianidinų nauda stiprinant imuninę sistemą ir kovojant su oksidaciniu stresu.
- Šios uogos taip pat yra plačiai žinomos dėl savo naudos šlapimo takų sveikatai. Jose esantys proantocianidinai padeda užkirsti kelią bakterijų (ypač E. coli) prisikabinimui prie šlapimo takų sienelių, taip sumažinant cistito ir kitų šlapimo takų infekcijų riziką. Reguliarus spanguolių vartojimas gali padėti išvengti pasikartojančių šlapimo takų ligų.
- Spanguolės gali turėti priešuždegiminį poveikį. Tyrimai rodo, kad antioksidantai ir fitochemikalai, esantys spanguolėse, gali sumažinti organizmo uždegiminius procesus. Tai gali padėti suvaldyti įvairias uždegimines ligas ir sumažinti skausmą bei diskomfortą.
- Jos turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Dėl didelio antioksidantų kiekio bei skaidulų šios uogos padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje ir pagerina kraujagyslių būklę. Taip pat tyrimai rodo, kad spanguolės gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
- Spanguolės taip pat turi teigiamą poveikį imuninės sistemos sveikatai. Pagrindinės medžiagos, tokios kaip vitaminas C ir antioksidantai, padeda stiprinti organizmo gynybines funkcijas ir atsparumą ligoms. Moksliniai tyrimai rodo, kad spanguolių vartojimas gali padėti greičiau atsigauti po ligų ir sumažinti peršalimo simptomų intensyvumą.
Spanguolės kulinarijoje: 10 puikių idėjų, kaip panaudoti spanguoles
Iš spanguolių uogų galima pagaminti daugybę skanių ir sveikų patiekalų. Štai kelios idėjos:
- Kisielius – tradicinis lietuviškas desertas tiesiog būtinas per Kūčių vakarienę, kuriame spanguolių rūgštumas puikiai dera su saldžiu krakmolo pagrindu.
- Padažas prie mėsos – klasikinis padažas, kuriame spanguolių rūgštumas puikiai dera su riebesniais mėsos patiekalais, ypač su žvėriena ar antiena.
- Smoothie (glotnutis) – greitas ir sveikas gėrimas, kuriam tereikia sumaišyti spanguoles su jogurtu, bananais ar kitais vaisiais bei uogomis.
- Pyragas – kvapnus rudeniškas pyragas su spanguolėmis, kuriame jų rūgštumas puikiai dera su saldžiu padu.
- Spanguolių actas – neįprastas, bet labai naudingas produktas salotoms ir marinavimui.
- Sausainiai – trapūs sausainiai su džiovintomis spanguolėmis ir baltojo šokolado gabaliukais.
- Granola – naminė granola su džiovintomis spanguolėmis, riešutais ir medumi.
- Čatnis – pikantiškas spanguolių čatnis su prieskoniais, puikiai tinkantis prie sūrių.
- Energiniai batonėliai – sveiki užkandžiai su spanguolėmis, riešutais ir avižiniais dribsniais.
- Spanguolių džemas – universalus produktas, tinkantis tiek duonai tepti, tiek desertams papuošti.

Spanguolių uogų šalutinis poveikis
Nors spanguolės yra laikomos itin vertingomis uogomis, vartojant jas dideliais kiekiais ar esant tam tikroms sveikatos būklėms, gali pasireikšti ir šalutinis poveikis. Galimi šalutiniai poveikiai:
- Spanguolėse gausu organinių rūgščių, o didelis jų kiekis gali sukelti virškinimo trakto dirginimą, skrandžio skausmą arba rėmenį, ypač žmonėms, kurie turi jautrų skrandį ar serga gastroezofaginio refliukso liga.
- Nors alergija spanguolėms yra reta, kai kurie žmonės gali patirti alergines reakcijas, tokias kaip niežulys, odos bėrimai ar kvėpavimo problemos. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie turi alergijų kitoms erikinių šeimos uogoms.
- Spanguolėse yra oksalatų, kurie dideliais kiekiais gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Asmenims, turintiems polinkį į oksalatinius inkstų akmenis, patartina vartoti spanguoles saikingai ir pasitarti su gydytoju.
- Be to, šios uogos gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, ypač kraują skystinančiais preparatais (varfarinas). Spanguolės gali sustiprinti šių vaistų poveikį ir padidinti kraujavimo riziką. Asmenims, vartojantiems tokius vaistus, būtina pasitarti su gydytoju.
- Nėštumo ir žindymo metu spanguoles reikėtų vartoti saikingai, nes nėra pakankamai tyrimų apie didelių kiekių saugumą šiuo laikotarpiu.
Spanguolės – iš tiesų nuostabios ir nepagrįstai kartais nuvertinamos uogos. Vykdami į pelkes spanguoliauti ne tik galite prisirinkti šių naudingų uogų, tačiau ir praleisti laiką gryname ore, pasimėgauti tyla, ramybe ir savotiška meditacija. Tik vykdami ieškoti spanguolynų, pasidomėkite, ar toje vietoje spanguoliauti leidžiama (ypač tai svarbu Žuvinto bei kituose draustiniuose ir rezervatuose).
Šaltiniai:
- https://www.vle.lt/straipsnis/spanguole/
- https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries
- https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-cranberries
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.