Skip to content

Amazonės violetiniu auksu tituluojamos acai uogos: kaip jų magija stiprina sveikatą ir gerina gyvenimo kokybę?

  • by
Amazonės violetiniu auksu tituluojamos acai uogos: kaip jų magija stiprina sveikatą ir gerina gyvenimo kokybę?

Acai uogos esti tik maži aliejinės kopūstpalmės vaisiai, tačiau jose tūno neišsenkamas naudingos galios šaltinis. Jei paklausite, ką jos sugeba, tai atsakysime, o ko tik jos nedaro! Išskirtinis antioksidacinis poveikis padeda mažinti oksidacinį stresą, uždegimą, skatina svorio mažėjimą, gerina širdies sveikatą, odos būklę, saugo kepenis, smegenis, inkstus nuo pažeidimų, kovoja su vėžiu ir dar daug ko.  

Lietuva negali pasipuikuoti tokio turto ištekliais, nes šių uogų vienintelė tėvynė – Amazonės tropikai. Laimei, ir mes turime galimybę gardžiuotis ir sveikatintis šių supermaistu vadinamų uogų produktais, kurie organizmo sveikatai „įkvepia“ neaprėpiamos naudos. Dabar ir jūs įsitikinkite acai uogų nauda, išbandykite jų produktus bei pažinkite geriau tokį neįkainojamą Amazonės violetinio aukso palikimą. 

Susipažinkime su aliejine kopūstpalme – ypatingų vaisių šaltiniu

Didelio populiarumo sulaukusios acai (açaí) uogos yra aliejinių kopūstalpmių (Euterpe oleracea), priklausančių palminių (Arecaceae) šeimai, produktai. Pati palmė siekia 15–30 metrų aukštį ir dažniausiai turi kelis ganėtinai plonus (7–20 cm skersmens) stiebus. Augalas žavi dideliais, plunksniškais lapais, kurie gali būti iki 2,5 metrų ilgio, bei mažais, gelsvai žalsvais, susitelkusiais į dideles kekes žiedais. Bet labiausiai akį traukia tamsiai violetinėmis uogomis it karoliukais aplipusios nutįsusios „girliandos“.  

Acai palmės daugiausiai auga Amazonės regione – Brazilijoje, Gvianoje, Kolumbijoje, Venesueloje ir kitose Pietų Amerikos šalyse. Tai tropinio klimato (su daug drėgmės ir aukšta temperatūra) augalai, todėl palmės ypač paplitusios palei upių deltas ir žemumas, kur dirvožemis yra sezoninio užliejimo zonoje.  

Aliejinė kopūstpalmė ir jos vaisiai acai uogos
Aliejinė kopūstpalmė ir jos vaisiai acai uogos

Acai uogos: nuo išvaizdos iki slepiamų turtų 

Acai uogos (lietuviškai sakant – kopūstpalmės vaisius) yra apvalios, 1–2 cm skersmens, prinokusios tampa tamsiai violetinės ar kone juodos spalvos, primenančios mėlynes, aronijas, juoduosius serbentus. Kiekviena uoga turi vieną didelę, kietą sėklą, kuri sudaro apie 80 % vaisiaus tūrio. Dėl šios priežasties acai vaisius techniškai yra kaulavaisis, tačiau dėl formos labiau prigijęs uogos „vaidmuo“.  

Šių vaisių unikalus skonis apibūdinamas kaip derinys tarp mėlynių ir šokolado/kakavos. Skonis yra gana subtilus, šiek tiek žemiškas, švelniai kartokas, su riešutų natomis, jos yra sultingos, bet nesaldžios. Kai kurie mokslininkai nurodo jų skonį panašų į aviečių.  

Aliejinės kopūstapalmės vaisiai turi didelę paklausą maisto, kosmetikos, farmacijos pramonėje, todėl yra sukurta nemažai produktų: džiovintos uogos, jų milteliai, ekstraktai, tyrės, kapsulės. Acai uogų komponentai įeina į kai kurių kosmetikos priemonių sudėtį (veido kaukių, kremų, plaukų priežiūros produktų). Dėl nemažo riebalų kiekio, iš uogų kauliukų spaudžiamas acai aliejus, kuris turi savo patikimą reputaciją kosmetikos industrijoje.

Acai uogos ir jų milteliai

Kokia maistine verte pasižymi acai uogos? 

Acai uogos apdovanotos neišsenkamais mitybiniai turtais ir molekulėmis, dėl kurių jos laikomos supermaistu. Jų maistinė vertė (100 g šaldytų acai uogų minkštimo) suteikia apie 70 kcal energijos, 2 g baltymų, 5 g riebalų, 4 g angliavandenių, kurių beveik visą dalį (2–3 g) sudaro skaidulos, o natūralaus cukraus beveik nėra.  

Vis dėlto, acai uogos garsios ne dėl maistinės vertės, bet dėl biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip mėlyni pigmentai antocianinai (kurie sudaro net 10 % visų šiose uogose randamų antioksidantų), polifenoliai (kvercetinas ir resveratrolis), apie 12 skirtingų flavanoidų, vitaminai (A, C), mineralai (kalcis, kalis), riebalų rūgštys (iš jų dauguma yra mononesotieji, kaip oleino, palmitino, linolino, omega-3), fitosteroliai, esminės aminorūgštys ir mikroelementai (geležis). Visi šie komponentai siejami su širdies sveikata, uždegimo mažinimu, stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir kitais sveikatai naudingais procesais. 

Acai uogos

Kokia acai uogų nauda sveikatai? 

Acai uogos turi daug naudos sveikatai, kurią patvirtina įvairūs moksliniai tyrimai. Štai pagrindinės naudos sritys ir moksliniai įrodymai: 

  • Antioksidacinis poveikis. Acai uogos yra vienas turtingiausių natūralių antioksidantų šaltinių. Jos yra gausios polifenolių ir antocianinų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir taip neleidžia tarpti lėtinėmis ligomis, susijusioms su širdies sveikata ir vėžiu. Tyrimai rodo, kad acai sultys ar tyrė žymiai padidina antioksidacinę veiklą organizme, mažina lipidų oksidaciją ir gali prisidėti prie ląstelių apsaugos. 
  • Širdies ir kraujagyslių sveikata. Acai uogose esančios riebalų rūgštys ir fitosteroliai padeda mažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį ir didinti gerojo cholesterolio (HDL) lygį. 2011 m. atliktas tyrimas parodė, kad kopūstpalmės vaisių vartojimas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei pagerinti širdies sveikatą, ypač asmenims, turintiems metabolinį sindromą. 
  • Uždegimo mažinimas. Acai uogose esantys flavonoidai ir antocianinai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Tyrimai parodė, kad jų vartojimas gali sumažinti uždegimą organizme ir padėti kovoti su uždegimu susijusiomis ligomis, pvz., artritu ar lėtiniu skausmu. 
  • Smegenų sveikata. Acai uogose esančios medžiagos, tokios kaip antocianinai, yra susijusios su geresnėmis pažinimo funkcijomis. Jos apsaugo smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris gali prisidėti prie atminties praradimo ir neurodegeneracinių ligų. Tyrimai parodė, kad acai uogų ekstraktas gali padidinti smegenų ląstelių gyvybingumą ir apsaugoti jas nuo toksinio poveikio. 
  • Virškinimo sistemos sveikata. Acai uogos yra geras skaidulų šaltinis, kuris skatina gerą virškinimą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šių vaisių vartojimas gali padėti pagerinti žarnyno mikroflorą ir sumažinti kenksmingų bakterijų kiekį. Be to, tyrimai su gyvūnais parodė, kad acai ekstraktai gali sumažinti skrandžio opų susidarymą, skatindami gleivinės regeneraciją. 
  • Potenciali apsauga nuo diabeto. Acai uogų mažas glikeminis indeksas ir gebėjimas pagerinti gliukozės metabolizmą gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Klinikiniai tyrimai parodė, kad acai vartojimas gali sumažinti insulino lygį ir gliukozės kiekį kraujyje asmenims, turintiems metabolinius sutrikimus. 
Acai uogų nauda

Čia acai uogų nauda dar nesibaigia… 

Kadangi mokslas vis juda į priekį, tyrimai su gyvūnais ar in vitro parodė itin puikius rezultatus, kuriuose atsiskleidė dar platesnis acai uogų naudų paketas. O tai yra: 

  • Svorio mažinimas. Acai uogos yra mažo glikeminio indekso ir didelio skaidulų kiekio, todėl jos padeda mažinti apetitą ir ilgiau palaikyti sotumo jausmą. Tyrimai atskleidė, kad acai gali pagerinti lipidų metabolizmą, sumažinti riebalų kaupimąsi organizme, sumažinti insulino atsparumą. 
  • Kova su mikroorganizmais. Acai uogose esantys flavonoidai ir taninai turi stiprių antimikrobinių savybių, galinčių slopinti bakterijų, tokių kaip Escherichia coli, Staphylococcus aureus ir Candida albicans, augimą bei dauginimąsi. 
  • Nauda odai. Acai uogų antocianinai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia odos ląsteles ir skatina senėjimą. Acai aliejus naudojamas odos priežiūrai, nes jis mažina uždegimą, drėkina odą ir skatina kolageno gamybą. Be to, klinikiniai tyrimai pagrindė, kad šių uogų ekstrakto galią sumažinti UV spindulių sukeltus odos pažeidimus ir apsaugoti nuo raukšlių formavimosi. 
  • Priešvėžinis poveikis. Acai uogos turi daug polifenolių ir antocianinų, kurie slopina vėžinių ląstelių (šiai dienai atlikti tyruimais storosios žarnos, krūties ir leukemijos navikais) augimą ir skatina jų žūtį.  Acai gali sumažinti navikų dydį ir uždegimą vėžinių procesų metu 
  • Analgetinis (nuskausminimo) poveikis. Acai uogos turi uždegimą mažinančių savybių, kurios gali sumažinti skausmą, todėl veikia kaip natūralūs nuskausminamieji. 
  • Kepenų ir inkstų apsauga. Gyvūnų tyrimai rodo, kad acai ekstraktai gali sumažinti kepenų pažeidimus, susijusius su toksinais ar alkoholiu, ir skatinti jų regeneraciją. Šie produktai gali sumažinti ir inkstų uždegimą.  
Acai uogų nauda

Acai uogos: jų produktų vartojimas 

Įsigiję acai produktų, nepulkite visko sušlemšti, nes itin efektyvios uogos turi būti šiek tiek ribojamos. Pavyzdžiui: 

  • šaldytų acai uogų ar tyrės įprasta suvartoti 100–150 g per dieną, dažniausiai jas maišant su kitais vaisiais (bowl).  
  • džiovintų uogų miltelių reikėtų neviršyti 1–2 šaukštelių (5–10 g) per dieną. Jais pagardinkite kokteilius, jogurtą, granolą ar vandenį. Didesnis kiekis gali būti vartojamas sportuojantiems ar siekiant papildyti mitybą antioksidantais. 
  • acai ekstrakto per dieną dažniausiai siūloma dozė yra 500–1000 mg (1–2 kapsulės) arba apie 10–30 ml skysčio. Tiksliausia laikytis gamintojo nurodymų, nes ekstrakto koncentracija gali labai skirtis. 
  • acai papildų (tablečių ar miltelių forma sportuojantiems) dozavimas gali skirtis priklausomai nuo gamintojo, bet įprasta dozė yra 500–1500 mg per dieną. 
  • acai sultys apima 120–240 ml dienos normą, bet sultys gali turėti pridėtinio cukraus, todėl svarbu rinktis produktus be papildomų saldiklių. 
Acai uogos ir jų panaudojimas

Ar susiduriama su šalutiniu poveikiu, vartojant acai uogas? 

Acai uogos dažniausiai yra saugios ir naudingos, tačiau kaip ir bet koks supermaistas, jas reikėtų vartoti saikingai ir atsižvelgiant į individualias sveikatos būklės ypatybes. 

  • Alerginės reakcijos. Acai uogos gali sukelti alergines reakcijas žmonėms, jautriems palmių vaisiams ar žiedadulkėms. Simptomai gali apimti niežėjimą, bėrimą, kvėpavimo sutrikimus ar skrandžio diskomfortą. 
  • Sąveika su tam tikrais vaistais. Acai uogos gali sąveikauti su kraujo krešėjimą mažinančiais vaistais, nes jos gali turėti lengvą kraują skystinantį poveikį. Be to, didelė antioksidantų koncentracija gali paveikti tam tikrų vaistų veikimą arba sumažinti jų efektyvumą. 
  • Virškinimo problemos. Per didelis kopūstpalmės vaisių vartojimas dėl didelio skaidulų kiekio gali sąlygoti pilvo pūtimą, dujų susidarymą ar viduriavimą. 
  • Nepakankami tyrimai nėštumo ir žindymo metu. Nors acai uogos paprastai laikomos saugiomis, trūksta išsamių tyrimų apie jų poveikį nėščioms ir maitinančioms moterims. Dėl šios priežasties šioje grupėje jos turėtų būti vartojamos atsargiai su gydytojo leidimu. 
  • Galimas poveikis imuninei sistemai. Dėl stipraus antioksidacinio poveikio labai didelis acai uogų kiekis teoriškai gali slopinti imuninės sistemos funkciją, nors tai dar nėra pakankamai ištirta. 

Šaltiniai 

  1. https://academic.oup.com/botlinnean/advance-article/doi/10.1093/botlinnean/boae060/7756446
  2. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/4/989
  3. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/79/12/1375/6130717?redirectedFrom=fulltext
  4. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200101
  5. https://draxe.com/nutrition/acai-berry/
  6. https://www.webmd.com/diet/acai-berries-and-acai-berry-juice-what-are-the-health-benefits
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/305576

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *