Erškėtrožių uogos yra vienos vertingiausių gamtos gėrybių, žinomos dėl savo maistingumo ir gydomųjų savybių. Jos auga laukinėje gamtoje, dažniausiai Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, tačiau taip pat dažnai sodinamos parkuose ir soduose. Erškėtrožių krūmai yra ištvermingi, mėgsta saulėtas vietas, dažnai auga pakelėse, pievose ir miškuose. Dėl jų grožio ir naudos žmonės nuo seno vertino šiuos augalus, o erškėtrožių uogos tapo nepakeičiamu artėjančio rudens simboliu.
Kaip atrodo erškėtrožių krūmas ir uogos?
Erškėtis (Rosa) – daugiametis augalas, pasižymintis tankiais, aštriais spygliais ir kvapniais, paprastai rausvais arba baltais žiedais. Žinoma apie 400 erškėčių rūšių. Plačiai paplitęs ir Lietuvoje: pas mus savaime auga bent 6 rūšių erškėčiai. Labiausiai paplitę paprastasis erškėtis, miškinis erškėtis, švelnialapis erškėtis. Taip pat daug įvairių rūšių bei veislių auginama želdynuose, soduose.
Erškėčio vaisius – riešutėlis (subręsta mėsingoje hipantijoje, kuri išauga į oranžinę, raudoną arba violetinę netikrąją uogą) vadinamas erškėtuoge arba erškėtrožių uoga. Uogos yra nedidelės, apvalios arba ovalios, ryškiai oranžinės arba raudonos spalvos. Jos noksta vasarą ir subręsta liepos–rugpjūčio mėnesiais. Uogos yra sultingos, turinčios minkštimą, kuriame gausu mažų sėklyčių. Skoniu erškėtrožių uogos yra lengvai rūgščios, su subtilia saldumo nata, primenančios obuolių ir citrinų mišinį.
Erškėtrožių uogos skinamos, kai jos tampa ryškiai raudonos ir minkštos, dažniausiai vėlyvą vasarą. Skinti jas reikia atsargiai, nes spygliai gali sužeisti rankas. Kuo labiau sunokę erškėtrožių uogos, tuo jos miltingesnės, mažiau sultingos.
Uogos gali būti vartojamos maistui šviežios, džiovintos, šaldytos arba konservuojamos (pvz., verdama nuostabaus skonio erškėtuogių uogienė). Tačiau svarbu žinoti, jog erškėtrožių uogų sėklos turi graužiančių, burnos gleivinę dirginančių savybių, todėl jos turi būti kruopščiai išrenkamos. Su sėklomis valgyti uogų negalima.

Erškėtrožių uogos liaudies medicinoje
Erškėtrožių uogos turi ilgą ir įdomią istoriją. Senovės Graikijoje jos buvo vertinamos kaip simbolis, atspindintis meilę ir gyvenimą. Viduramžiais jų gydomąsias savybes pripažino Europos žolininkai. Jos taip pat buvo laikomos gyvybiškai svarbiu maisto šaltiniu per žiemos badmečius. Antrojo pasaulinio karo metu Didžiojoje Britanijoje erškėtrožių sirupas tapo pagrindiniu vitamino C šaltiniu vaikams, kai citrusiniai vaisiai buvo sunkiai prieinami.
Liaudies medicinoje erškėtrožių uogos nuo seno buvo laikomos natūraliu vaistu. Jos naudojamos imunitetui stiprinti, peršalimo ligoms gydyti ir organizmui atsigauti po ligų. Uogų nuovirai ir arbatos padeda mažinti uždegimus, gerina virškinimą ir stimuliuoja šlapimo išsiskyrimą, todėl jos tinka organizmui detoksikuoti. Liaudies medicinoje uogos taip pat buvo naudojamos kaip priemonė gerinti kraujotaką, stiprinti širdies raumenį ir palaikyti sveiką odą.
Erškėtrožių uogų maistinė vertė ir sudėtis
Erškėtrožių uogos yra tikra vitaminų ir mineralų bomba. Jose gausu vitamino C – uogos gali turėti iki 40 kartų daugiau šio vitamino nei apelsinai. Taip pat jos yra puikus vitaminų A, E, K, B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, geležis bei kalis, šaltinis. Be to, uogose yra antioksidantų, flavonoidų, karotinoidų ir riebalų rūgščių, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio ir mažina uždegimus.
Erškėtrožių uogų nauda sveikatai
Erškėtrožių uogos yra puikus natūralių maistinių medžiagų ir antioksidantų šaltinis, dėl to jos daro teigiamą poveikį daugelio organizmo sistemų veiklai. Pažvelkime, kuo jos naudingos mūsų sveikatai:
- Imuninės sistemos stiprinimas. Erškėtrožių uogose yra ypač daug vitamino C, kuris stiprina organizmo atsparumą infekcijoms. Jos padeda organizmui kovoti su peršalimo ligomis, gripu ir kitomis virusinėmis infekcijomis.
- Odos sveikata ir jaunatviškumas. Uogose esantys antioksidantai, tokie kaip flavonoidai ir karotenoidai, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, mažina odos senėjimo požymius ir gerina odos elastingumą. Vitaminas A ir riebalų rūgštys skatina odos regeneraciją, mažina uždegimus ir skatina žaizdų gijimą.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas. Erškėtrožių uogos mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, padeda palaikyti sveiką kraujospūdį ir gerina kraujotaką. Jose esantys polifenoliai ir flavonoidai stiprina širdies raumenį ir apsaugo nuo aterosklerozės.
- Sąnarių sveikata. Uogose esantys priešuždegiminiai junginiai mažina sąnarių uždegimą ir skausmą, todėl jos yra naudingos sergantiems artritu ar reumatoidiniu artritu. Reguliarus vartojimas gali pagerinti judrumą ir sumažinti patinimus.
- Virškinimo sistemos gerinimas. Uogos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą ir padeda išvengti pilvo pūtimo. Dėl jų švelnaus laisvinamojo poveikio jos padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.
- Kepenų ir inkstų funkcijų palaikymas. Erškėtrožių uogos pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, todėl jos padeda šalinti toksinus iš organizmo. Jos taip pat skatina kepenų regeneraciją ir prisideda prie švarios organizmo vidinės aplinkos.
- Regėjimo palaikymas. Uogose esantys karotenoidai, įskaitant beta-karoteną, padeda palaikyti akių sveikatą, mažina riziką susirgti geltonosios dėmės degeneracija ir gerina regėjimą tamsoje.
- Streso ir nuovargio mažinimas. Erškėtrožių uogos, turinčios gausybę antioksidantų ir B grupės vitaminų, padeda nervų sistemai atsigauti po streso, gerina miego kokybę ir didina energijos lygį.
- Imunomoduliacinis poveikis. Erškėtrožių uogos padeda reguliuoti imuninės sistemos veiklą, todėl jos naudingos ne tik kovojant su infekcijomis, bet ir sergant autoimuninėmis ligomis.

Ką skanaus pasigaminti iš erškėtrožių uogų?
Erškėtrožių uogos puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jos dažnai naudojamos arbatoms, kurios ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai. Uogos taip pat dedamos į uogienes, džemus, sirupus ar desertus. Iš jų galima gaminti padažus prie mėsos ar daržovių patiekalų. Šios uogos suteikia subtilų skonį kepiniams, jogurtams ar kokteiliams. Džiovintas uogas galima naudoti kaip užkandį arba susmulkinti ir dėti į košes bei salotas.
Kam erškėtrožių uogų geriau nevartoti?
Nors erškėtrožių uogos yra labai naudingos, jų vartojimą reikėtų riboti, jei turite tam tikrų sveikatos problemų:
- Didelis vitamino C kiekis gali dirginti skrandį, ypač jei sergate gastritu ar opalige.
- Taip pat per didelis uogų kiekis gali sukelti viduriavimą arba pilvo pūtimą.
- Žmonės, alergiški erškėtrožių žiedadulkėms, turėtų būti atsargūs vartodami šias uogas.
- Be to, erškėtrožių produktų nerekomenduojama vartoti nėščioms ar žindančioms moterims be gydytojo konsultacijos.

Erškėtrožių uogos yra ne tik puikus skanėstas, bet ir neįkainojamas sveikatos šaltinis. Jas galima naudoti įvairiais būdais – nuo arbatų iki desertų ir jos tikrai praturtins bet kurį patiekalą. Nepaisant naudos, svarbu atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir vartoti jas saikingai. Reguliarus erškėtrožių uogų vartojimas gali būti paprastas, tačiau veiksmingas būdas pagerinti bendrą sveikatą ir užkirsti kelią daugybei sveikatos problemų. Tačiau svarbu nepamiršti, kad jos nėra vaistas, o maisto papildas, todėl negalima pervertinti jų poveikio.
Atraskite šias ryškias uogas ir leiskite joms tapti jūsų kasdienybės dalimi – tai natūralus žingsnis į sveikesnį gyvenimą!
Šaltiniai:
- https://www.vle.lt/straipsnis/ersketis/
- https://britishlocalfood.com/rose/
- https://www.nature-and-garden.com/health/dog-rose-health-benefits.html
- https://naturescalendar.woodlandtrust.org.uk/blog/2021/dog-rose-meaning-myth-and-medicinal-uses/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7697969/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29137491/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.