Skip to content

Kivi uogos (aktinidijos uogos) – neprilygstamas vitamino C šaltinis, tačiau nepainiokime jų su kivi vaisiais

  • by
Kivi uogos (aktinidijos uogos) – neprilygstamas vitamino C šaltinis

Kivi uogos, dar žinomos kaip aktinidijos uogos, yra ne tik skanus ir kiek egzotiškai skambantis vaisius, bet ir tikras maistinių medžiagų lobynas. Dažnai žmonės supainioja kivi uogas su kivi vaisiais, tačiau šie du augalai priklauso skirtingoms rūšims. Kivi uogos – tai maži, elipsės formos vaisiai, kurių švelni oda gali būti pilka arba žalia, o viduje slepiasi ryškiai žalia, minkšta ir sultinga masė su mažais juodais sėklų taškeliais. Nors šiuo metu kivi uogos nėra tokios paplitusios kaip kivi vaisiai, jos itin naudingos sveikatai, tad vis daugiau žmonių atranda tiek kivi uogas, tiek pačias aktinidijas.

Kur auga kivi uogos?

Kivi uogos auga ant vijoklių, priklausančių aktinidijų šeimai. Šios uogos natūraliai randamos Pietryčių Azijoje, tačiau dabar jos auginamos ir kitose pasaulio šalyse, tokiose kaip Naujoji Zelandija, Italija, JAV ir net Lietuva. Aktinidijos – tai vijokliniai augalai, kurie gali užaugti iki kelių metrų aukščio, todėl joms reikalingos atramos, pavyzdžiui, tinklai ar stulpai, kad augalas galėtų vytis į viršų.

Aktinidijos taip pat yra ir dekoratyviniai augalai, nes jos puikiai tinka pergolėms, terasoms, pavėsinėms apželdinti. Žydi baltais, kvapiais žiedais. Daugumai aktinidijos rūšių uogoms megzti reikalingi abiejų lyčių augalai, tačiau taip pat yra išvesta savidulkių veislių (pvz., Issai). Kivi uogos paprastai sunoksta rugsėjo mėnesį.

Kaip atrodo kivi uogos ir kada jos sunoksta?

Kivi uogos yra mažesnės nei kivi vaisiai, tačiau jų skonis ir maistinė vertė taip pat ne ką mažesni. Paprastai kivi uogos būna apie 2–3 cm ilgio, su žalia odele, padengta švelniu pūkeliu, kuris dažnai būna mažesnis nei kivi vaisių. Sunokusios uogos tampa minkštos ir sultingos, maloniai saldžiarūgšio skonio.

Skirtingai nei kivi vaisius aktinidijos uogos gali būti valgomos su visa žievele. Tačiau jautresniems žmonėms tai taip pat gali kelti nemalonų pojūtį, tad lupti žievelę ar ne, priklauso nuo kiekvieno žmogaus.

Kaip atrodo kivi uogos?

Aktinidijos uogos liaudies medicinoje

Aktinidijos uogų istorija yra įdomi ir turi ilgą tradiciją. Nors šios uogos kilusios iš Pietryčių Azijos, pirmą kartą apie jas plačiau kalbėti pradėta ir tyrinėti tik XIX amžiuje. Dabar šios uogos dažnai auginamos įvairiose pasaulio šalyse, o jų vaisiai plačiai vartojami tiek švieži, tiek apdoroti. Kivi uogos taip pat tapo populiarios dėl savo unikalaus skonio ir maistinės vertės, kurios dėka įgijo vietą šiuolaikinėje kulinarijoje ir sveiko gyvenimo būdo rinkoje.

Tradiciškai aktinidijos uogos buvo vertinamos dėl savo gebėjimo stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir kovoti su uždegimais. Kivi uogose gausu vitaminų ir antioksidantų, todėl jos buvo naudojamos siekiant apsaugoti organizmą nuo ligų ir pagerinti bendrą sveikatos būklę. Kai kurie etniniai regionai naudojo šias uogas kaip natūralų vaistą nuo peršalimo, kosulio ir kvėpavimo takų ligų. Be to, kivi uogos gali padėti mažinti kraujospūdį ir mažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Jos taip pat buvo naudojamos kaip priemonė, kovojant su virškinimo sutrikimais ir vidurių užkietėjimu.

Kivi uogos: maistinė vertė

Kivi uogos pasižymi labai didele maistine verte. Iš visų pagrindinių vaisių jose yra daugiausiai maistinių medžiagų. Aktinidijos uogose telpa beveik 20 gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų! Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, todėl jos laikomos „super maistu“. Aktinidijos uogose vitamino C yra net 10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose, 20 kartų daugiau nei citrinose, net 40 kartų daugiau nei obuoliuose ir 200 kartų daugiau negu vynuogėse. Įspūdinga, tiesa?

Be vitamino C, kivi uogose yra vitamino E, folio rūgšties ir kalio. Dėl šių savybių aktinidijos uogos padeda stiprinti imunitetą, kovoti su oksidaciniu stresu ir gerinti odos būklę. Be to, šios uogos turi daug skaidulų, kurios padeda pagerinti virškinimą ir reguliuoti žarnyno veiklą. Kivi uogos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, padeda sumažinti kraujospūdį, palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą.

Kivi uogų maistinė vertė

Aktinidijos uogų nauda sveikatai

Kivi uogos yra ne tik skanus, bet ir labai sveikas pasirinkimas, turintis daugybę naudingų savybių, kurios teigiamai veikia įvairias organizmo funkcijas. Šios mažos, bet galingos uogos gali padėti gerinti bendrą sveikatą ir prisidėti prie ligų prevencijos. Aktinidijos uogų nauda sveikatai yra plačiai pripažinta dėl jų vitaminų gausos, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, kurių organizmui reikia, kad jis veiktų optimaliai:

  1. Imuniteto stiprinimas. Kivi uogos yra tiesiog neįtikėtinas vitamino C šaltinis, kuris padeda stiprinti imunitetą. Reguliarus šių uogų vartojimas gali padėti sumažinti peršalimo riziką, skatinti organizmo atsparumą ir paspartinti gijimo procesus, kai žmogus serga.
  2. Virškinimo gerinimas. Dėl didelio skaidulų kiekio aktinidijos uogos prisideda prie sveiko virškinimo. Skaidulos padeda gerinti žarnyno veiklą, reguliuoti vidurių užkietėjimą ir užtikrinti normalią žarnyno mikroflorą. Kivi uogos taip pat turi natūralių fermentų, kurie padeda suskaidyti baltymus ir lengviau virškinti maistą.
  3. Širdies ir kraujagyslių sveikata. Kivi uogos yra naudingos širdžiai, nes jose yra daug kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Be to, kivi uogos turi antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir E, kurie mažina uždegimą organizme ir padeda apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų.
  4. Kova su uždegimais. Aktinidijos uogos turi priešuždegiminių savybių, kurios padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais organizme. Tai gali būti naudinga žmonėms, sergantiems uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip artritas ar osteoartritas, nes šios uogos gali padėti sumažinti skausmą ir patinimą. Be to, kivi uogos gali padėti pagerinti sąnarių judrumą ir sumažinti uždegimo sukeltus nemalonius simptomus.
  5. Gera rega. Kivi uogos yra geras vitamino A ir antioksidantų šaltinis, kurie padeda apsaugoti akis nuo laisvųjų radikalų ir sumažina su amžiumi susijusią regos pablogėjimą.
  6. Poveikis nervų sistemai. Aktinidijos uogos taip pat turi teigiamą poveikį nervų sistemai. Jose esantis magnis ir folio rūgštis padeda sumažinti stresą ir nerimą, taip pat gali pagerinti miego kokybę. Reguliarus kivi uogų vartojimas gali padėti sumažinti depresijos simptomus ir užkirsti kelią nervų sistemos sutrikimams.

Kaip panaudoti kivi uogas maiste?

Kivi uogos gali būti naudojamos įvairiuose kulinariniuose patiekaluose. Jas galima valgyti šviežias, įdėti į salotas, desertus, kokteilius ar jogurtus. Dėl savo saldžiai rūgštaus skonio kivi uogos puikiai dera su kitomis vaisių salotomis, taip pat gali būti naudojamos kaip natūralus saldiklis desertuose, tokiuose kaip pyragai ir keksiukai. Aktinidijos uogas taip pat galima džiovinti, taip jos tampa skaniais užkandžiais, arba virti iš jų džemus ir uogienes.

Kaip panaudoti kivi uogas maiste?

Šalutinis aktinidijos uogų poveikis

Nors kivi uogos paprastai yra saugios vartoti, žmonės, turintys alergiją kivi vaisiams, taip pat gali turėti reakciją ir į kivi uogas. Be to, dėl didelio skaidulų kiekio kai kuriems žmonėms gali pasireikšti nemalonūs virškinimo pojūčiai (pvz., pilvo pūtimas, viduriavimas). Nėščios moterys ir žmonės, turintys jautrią virškinimo sistemą, turėtų pasitarti su gydytoju prieš pradėdami vartoti kivi uogas.

Aktinidijos uogos yra tikras sveikatos lobynas, kuris gali padėti pagerinti jūsų bendrą savijautą, apsaugoti nuo daugelio ligų ir prisidėti prie odos grožio, širdies sveikatos bei virškinimo gerinimo. Tai puikus pasirinkimas sveikos mitybos entuziastams ir tiems, kurie nori pagerinti savo gyvenimo kokybę. Vartokite kivi uogas ne tik kaip skanų užkandį, bet ir kaip svarbią maistinę sudedamąją dalį įvairiuose patiekaluose, kad pasiektumėte maksimalią naudą sveikatai.

Šaltiniai:

  1. https://www.vle.lt/straipsnis/aktinidija/
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5717121/
  3. https://www.nzkiwiberry.com/about_nutrition.html
  4. https://www.tropicalbox.co.uk/our-fruit-blog/kiwi-berry
  5. https://fruit.umn.edu/content/whats-inside-kiwiberry
  6. http://kiwiberryaustralia.com.au/index.php/nutrition-health/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *