Skip to content

Medlievos uogos – pamirštas lobis jūsų sode? Atraskite šias uogas iš naujo!

  • by
Medlievos uogos – „neatrastas“ lobis jūsų sode. Atraskite šias uogas iš naujo!

Medlievos uogos – tai nepelnytai mažai žinomas, bet itin vertingas vaisius, kuris ne tik stebina savo skoniu, bet ir nauda sveikatai. Šios uogos – tikri sodo perlai, tačiau ilgą laiką buvo nepelnytai pamirštamos sodininkų. Tiesa, jų sezonas labai trumpas, o jomis paskanauti neatsisako ir paukščiai, tad reikia stengtis kuo labiau išnaudoti medlievos uogų nokimo periodą.

Straipsnyje išsamiai papasakosime ne tik, kaip atrodo medlievos bei kada sunoksta jų uogos, tačiau, svarbiausia, pasidalinsime, kodėl apskritai verta jas auginti, vartoti ir kaip maksimaliai išnaudoti jų potencialą.

Medlievos: augimo vieta ir išvaizda

Medlievos (Amelanchier) yra plačiai paplitusios vidutinio klimato zonose. Jas galima rasti Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Azijoje. Šis augalas puikiai prisitaiko prie įvairių sąlygų – nuo nederlingų kalvų iki derlingų sodo žemių. Lietuvoje medlievos dažnai sodinamos kaip dekoratyviniai krūmai, bet vis dažniau vertinamos ir dėl skanių bei neįtikėtinai maistingų uogų.

Tai nedideli medžiai arba krūmai, galintys užaugti iki 4–6 metrų aukščio. Jų lapai yra ovalūs, dantytais kraštais, pavasarį – švelniai žalios spalvos, o rudenį tampa oranžiniai ar raudoni. Žiemai medlievos lapus numeta. Žydėti šie augalai pradeda balandžio pabaigoje – gegužės mėnesį: medžiai pasipuošia baltomis arba kreminėmis žiedų kekėmis.

Medlievos uogos yra apvalios, panašios į mažas mėlynes, tačiau jų spalva gali varijuoti nuo raudonos iki tamsiai mėlynos, beveik juodos. Uogos prinoksta vasaros pradžioje, dažniausiai birželio pabaigoje arba liepos pradžioje, ir būna tinkamos skynimui, kai tampa minkštos ir tamsios. Kaip minėta, medlievos uogų sezonas labai trumpas – trunka vos 2–3 savaites.

Medlievos: augimo vieta ir išvaizda

Kokio skonio medlievos uogos?

Medlievos išsiskiria unikaliu, subalansuotu skoniu. Jų saldumas primena mėlynes, tačiau galima pajusti ir subtilią riešutų arba migdolų natą. Dėl šio skonio medlievos uogos puikiai tinka įvairiems kulinariniams eksperimentams – nuo desertų iki pikantiškų patiekalų.

Tiesa, kai kurie žmonės medlievos uogų skonį apibūdina kaip labai savitą. Kitiems, priešingai – tai vienos skaniausių uogų. Galbūt tai ir įpročio bei skonio reikalas. Tačiau kad jas valgyti tiesiog būtinai, taip pat faktas. O kodėl, pasidalinsime toliau tekste.

Kaip išlaikyti medlievos uogas žiemai?

Medlievos greitai genda, o jų sezonas itin trumpas, todėl svarbu tinkamai jas paruošti žiemai. Štai keletas tinkamiausių tam būdų:

  • Šaldymas. Uogas nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į sandarias dėžutes arba maišelius. Šaldytos medlievos išlaiko visas naudingas savybes.
  • Džiovinimas. Uogas galite išdžiovinti orkaitėje arba specialioje džiovyklėje – tai puikus būdas pasigaminti natūralų užkandį.
  • Konservavimas. Medlievos puikiai tinka džemams, kompotams ar sirupams. Naudojant mažiau cukraus, išsaugoma daugiau maistinių medžiagų.
  • Fermentavimas. Fermentuotos medlievos gali būti naudojamos kaip originalus priedas prie salotų ar mėsos patiekalų.
Džiovintos medlievos uogos

Medlievos uogos istorijoje

Medlievos uogos turi ilgą istoriją, kuri siekia kelis šimtmečius. Augalas yra kilęs iš Azijos ir Europos, tačiau greitai paplito ir kitose pasaulio vietose. Pirmieji šaltiniai, kurie paminėjo medlievas, rodo, kad šios uogos buvo labai vertinamos dėl savo gydomųjų savybių dar senovės Egipte ir Graikijoje. Graikai ir romėnai jau tada naudodavo medlievas kaip vaisius, kurie gerina virškinimą, o taip pat kaip priemonę įvairių ligų gydymui.

Ilgainiui medlievos imtos auginti daugelyje Europos šalių, o jų uogos ir žiedai buvo naudojami tiek maisto gamyboje, tiek medicinoje. Lietuvoje šis augalas buvo žinomas jau seniai ir buvo vertinamas kaip naudingas sveikatai. Tiesa, kurį laiką jos buvo praradę savo populiarumą dėl, kaip minėta, kiek savito skonio. Tačiau daugiau sužinant apie naudą sveikatai, medlievos uogų populiarumas grįžta.

Medlievos uogos liaudies medicinoje

Per daugelį metų medlievos uogos tapo itin vertinamos liaudies medicinoje. Jos buvo naudojamos nuo peršalimo, skrandžio sutrikimų, virškinimo problemų ir net nuo sąnarių skausmų. Be to, medlievos uogos taip pat turėjo vietą ir kulinarijoje – jas naudojo gaminant įvairius užkandžius, džemus ir net alkoholinius gėrimus.

Liaudies medicinoje medlievos uogos dažnai naudojamos kaip švelnus diuretikas, padedantis pašalinti skysčių perteklių iš organizmo. Taip pat medlievos uogos pripažįstamos dėl gebėjimo stiprinti imunitetą ir kovoti su uždegimais. Jos taip pat gali būti naudojamos kaip natūralūs vaistai nuo peršalimo ligų – medlievos uogos ir jų nuovirai dažnai vartojami kaip atsikosėjimą lengvinanti ir kvėpavimo takų ligas gydanti priemonė.

Senovės medicinos tradicijose medlievos uogos taip pat buvo naudojamos kaip priemonė širdies sveikatai gerinti. Kadangi uogose gausu flavonoidų ir kitų antioksidantų, manoma, kad jos padeda stiprinti kraujagysles, mažina kraujospūdį ir teigiamai veikia širdies veiklą. Be to, medlievos uogos taip pat naudojamos kaip vidurių užkietėjimo šalinimo priemonė, nes jų poveikis virškinimo sistemai padeda sureguliuoti žarnyno funkciją.

Be to, medlievos lapai ir žiedai taip pat turėjo savo vietą liaudies medicinoje. Jie buvo naudojami nuo nemigos, nerimo ar net galvos skausmų gydyti. Tradiciškai medlievos žiedų arbata buvo laikoma raminančiu gėrimu, padedančiu nuraminti nervų sistemą.

Medlievos uogų maistinė vertė

Medlievos – tikras vitaminų ir mineralų šaltinis:

  • Vitaminai. Jose gausu vitaminų C, A, E, kurie stiprina imunitetą, gerina odos būklę ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų.
  • Mineralai. Medlievos turi daug geležies, kalio, kalcio, magnio ir fosforo – svarbių kaulų, raumenų ir širdies sveikatai.
  • Antioksidantai. Uogose esantys flavonoidai ir antocianinai padeda kovoti su uždegimais ir apsaugo ląsteles nuo senėjimo.
  • Ląsteliena. Medlievose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda išlaikyti sveiką svorį.
Medlievos uogų maistinė vertė

Medlievos uogų nauda sveikatai

Medlievos uogos yra unikalus vaisius, kurio nauda sveikatai buvo vertinama nuo seno. Jas galima laikyti tikru supermaistu dėl jų išskirtinės sudėties, kuri teigiamai veikia daugelį organizmo sistemų. Medlievos uogos gali būti naudingos mūsų sveikatai, nes:

  1. Stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą. Jos yra turtingos antioksidantais, flavonoidais ir kaliu, kurie prisideda prie širdies sveikatos. Be to, šios bioaktyvios medžiagos mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, gerina kraujagyslių elastingumą ir padeda išvengti aterosklerozės.
  2. Gerina virškinimą. Medlievos uogos yra puikus ląstelienos šaltinis, kuris skatina žarnyno peristaltiką ir padeda reguliariai tuštintis. Jos taip pat padeda palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą bei ilgam suteikia sotumo jausmą ląstelienos gausos.
  3. Skatina imuninės sistemos veiklą. Medlievose esantis vitaminas C yra pagrindinis „kovotojas“ su infekcijomis. Be to, uogose esantys antioksidantai padeda mažinti uždegimus, o tai yra svarbu autoimuninėms ligoms kontroliuoti.
  4. Gerina regėjimą. Uogose esantys karotenoidai (ypač liuteinas ir zeaksantinas) organizme yra sintetinami į vitaminą A, kuris yra nepakeičiamas akių sveikatai ir gerai regai užtikrinti.
  5. Saugo nuo lėtinių ligų. Medlievos uogos pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios mažina lėtinį uždegimą, susijusį su širdies ligomis, diabetu ir sąnarių uždegimais.
  6. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Šios uogos turi žemą glikemijos indeksą, todėl jų vartojimas nesukelia staigaus cukraus kiekio šuolio kraujyje.
  7. Gerina smegenų veiklą ir stiprina nervinę sistemą. Uogose esantys B grupės vitaminai, magnis ir antioksidantai prisideda prie smegenų ir nervų sistemos sveikatos.
  8. Prisideda prie sveikos odos ir plaukų. Medlievos uogos turi vitaminų ir mineralų, kurie padeda išlaikyti odą ir plaukus sveikus.
  9. Stiprina kaulus ir dantis. Medlievose esantis kalcis, magnis ir vitaminas K yra svarbūs stipriems kaulams.
  10. Detoksikacija. Uogos veikia kaip natūralus detoksikantas, nes jose esanti ląsteliena ir antioksidantai padeda pašalinti toksinus iš organizmo. Tai ypač svarbu kepenų sveikatai ir bendram organizmo valymui.
Medlievos uogų nauda sveikatai

Pasigaminkite skanių ir naudingų patiekalų su medlievos uogomis

Medlievos uogos ne tik naudingos sveikatai, tačiau ir gali būti tikras kulinarinis atradimas. Jos puikiai dera su įvairiais produktais ir suteikia unikalų skonį, papildydamos bet kurį patiekalą. Juk gaminti su tokiomis natūraliomis, vertingomis uogomis – ne tik skanu, bet ir sveika. Tad išbandykite šiuos receptus:

  1. Medlievos ir obuolių pyragas. Sujungus medlievas su obuoliais, gausite nuostabų derinį, kuris papuoš jūsų stalą bei taps sveiku užkandžiu.
  2. Medlievų uogienė. Vienas populiaresnių receptų – medlievų džemas su apelsinų žievele. Jei norite išsaugoti vasaros skonį žiemai, medlievos uogų džemas su apelsinų žievele yra puikus pasirinkimas. Šis džemas puikiai tiks prie šviežios duonos, varškės ar jogurto.
  3. Medlievos uogų kompotas su cinamonu. Iš medlievų galite pasigaminti ir gaivų kompotą, kuris ne tik atgaivina, bet ir turi daugybę sveikatai naudingų savybių.
  4. Medlievų kokteilis su jogurtu. Sumaišykite medlievas su šiek tiek medaus ir jogurtu – gausite sveiką ir skanų kokteilį, kuris tiks tiek rytui, tiek popietei.

Medlievos uogų šalutiniai poveikiai

Nors medlievos uogos yra itin sveikas produktas, jos gali sukelti tam tikrų nepageidaujamų reakcijų:

  • Alergija. Žmonėms, jautriems uogoms ar žiedadulkėms, medlievos gali sukelti alergines reakcijas.
  • Pernelyg didelis vartojimas. Didelis medlievų kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimus, pavyzdžiui, viduriavimą.
  • Kam reikėtų vengti? Medlievos uogų nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems tam tikromis virškinimo ligomis, arba tiems, kurie laikosi mažai skaidulų turinčios dietos.
Gardūs patiekalai iš medlievos uogų. Medlievos uogų pyragas

Medlievos – tai uogos, kurios ne tik džiugina savo skoniu, bet ir prisideda prie geresnės sveikatos. Tiek jų nauda organizmui, tiek galimybės jas panaudoti įvairiuose patiekaluose rodo, kad šios uogos nusipelno didesnio dėmesio. Jeigu dar nesate jų atradę, pats laikas pradėti auginti šį nuostabų augalą savo sode ir mėgautis jo nauda bei skoniu.

Šaltiniai:

  1. https://www.vle.lt/straipsnis/medlieva/
  2. https://www.wild-fed.com/blog/shadbush-berries-the-cascade-of-summer-harvests
  3. https://www.webmd.com/diet/what-are-saskatoon-berries
  4. https://prairieberries.com/nutrients-blog/
  5. https://www.agriforestbiotech.com/news/nutritional-value-of-saskatoon-berry-words-you-want-to-hear/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32509879/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *