Skip to content

Šermukšnio uogos – natūralus gydomasis stebuklas ir naudingas rudeninis skonis

  • by
Šermukšnio uogos – natūralus gydomasis stebuklas ir naudingas rudeninis skonis

Šermukšnio uogos – tai rudeninio miško lobis, ilgus šimtmečius naudotas tiek kulinarijoje, tiek liaudies medicinoje. Šios raudonos uogos yra kupinos vertingų medžiagų, padedančių stiprinti sveikatą ir praturtinančių rudeninį stalą unikaliu skoniu. Straipsnyje aptarsime, kur auga šermukšniai, kaip atpažinti šermukšnio uogų brandą ir skynimo laiką, naudingąsias šių uogų savybes bei galimus šalutinius poveikius.

Šermukšnio išvaizda ir paplitimas

Šermukšniai paplitę visoje Europoje ir Azijoje, juos galima rasti ir Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje šermukšniai dažniausiai auga miškuose, paežerėse, parkuose bei pakelėse. Jie mėgsta saulėtas arba dalinai šešėliuotas vietas, tačiau gali augti ir drėgnesnėse dirvose. Šermukšniai dažnai sodinami ir kraštovaizdžio apželdinimui, nes jie ne tik gražiai atrodo, bet ir pritraukia įvairius gyvūnus, tokius kaip paukščiai, kurie mėgsta šias uogas.

Šermukšnis (Sorbus) – tai vidutinio dydžio medis, užaugantis iki 10–15 metrų aukščio. Jo lapai yra sudėtiniai, t. y., susideda iš daugelio smulkių, ovalių lapelių su dantytais kraštais. Rudenį šermukšnio lapai keičia spalvą į ryškiai geltoną arba raudoną.

Žiedai susitelkę į sudėtinės kekės arba šluotelės pavidalo žiedynus. Žiedsostis varpelio pavidalo. Vainiklapiai balti, kartais vos rausvi. Vaisius – rutuliškas arba kiaušiniškas obuolėlis (uoga) su 2–5 sėklalizdžiais, kuriuose yra po 1–2 sėklas. Sunokusi šermukšnio uoga raudonos arba ryškiai oranžinės spalvos.

Šermukšnio išvaizda ir paplitimas

Kada skinamos šermukšnio uogos?

Šermukšnio uogos pradeda nokti rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjį. Vis dėlto pastaraisiais metais dėl šylančio klimato, šių uogų derliaus laikas taip pat ankstėja. Neretai šermukšniai sunoksta jau liepos pabaigoje. Skynimui tinkamiausias laikas yra rugsėjo–spalio mėnesiais, kai uogos jau pilnai subrendusios ir lengvai nusiima nuo kekės. Iš vieno suaugusio medžio galima pririnkti net apie 60 kg vaisių.

Po pirmųjų šalnų uogos praranda dalį savo kartumo ir tampa saldesnės – būtent tuomet jos tampa ypač populiarios tiek kulinarijoje, tiek gydymo tikslais. Vis dėlto reikia nepamiršti, jog šermukšnio uogos yra labai mėgstamos įvairių paukščių, tad dažnai laukiant tinkamo meto skynimui, galima jo tiesiog nesulaukti – uogas nules mūsų sparnuočiai.

Kokio skonio yra šermukšnio uogos?

Šermukšnio uogos iš pradžių yra kartoko skonio, tačiau po šalnų kartumas sumažėja, o uogos tampa švelniai saldžios su subtiliu rūgštumo prieskoniu. Dėl savo unikalios skonio paletės šios uogos yra naudojamos įvairiuose desertuose, uogienėse, arbatose bei padažuose.

Kaip išlaikyti šermukšnio uogas žiemai?

Norint išsaugoti šermukšnio uogas ilgesniam laikui, jas galima džiovinti, šaldyti ar konservuoti su cukrumi. Šaldytos uogos puikiai išlaiko savo skonines savybes ir maistinę vertę. Džiovinimas taip pat yra puikus pasirinkimas – džiovintos uogos tinka šermukšnių arbatai arba kaip sveikas užkandis. Be to, iš šermukšnio uogų galima pasigaminti ir sirupų ar uogienių, kurie puikiai tiks kaip priedas prie gėrimų ar desertų.

Kokio skonio yra šermukšnio uogos?

Šermukšnio uogos istorijoje

Senovėje šermukšnio medis buvo laikomas magišku ir naudojamas įvairiuose ritualuose. Įvairiose kultūrose šermukšnis simbolizavo apsaugą ir buvo sodinamas šalia namų, kad atbaidytų blogas dvasias. Be to, šermukšnis buvo vertinamas kaip gydantis augalas, kuris padeda stiprinti kūną ir protą. Senovės Europoje šermukšnio uogos buvo naudojamos tiek kaip maisto, tiek kaip vaistų sudedamoji dalis, ypač gydant peršalimą.

Dar ir šiandien tikima, kad šermukšnio šakelė apsaugo nuo piktųjų dvasių bei raganų. Galbūt todėl taip dažnai šalia sodybų buvo sodinamas šis medis.

Šermukšnio uogos liaudies medicinoje

Liaudies medicinoje šermukšnio uogos jau seniai vertinamos dėl jų gydomųjų savybių. Uogų nuovirai ir užpilai padeda nuo peršalimo, palengvina virškinimo problemas, skatina imuninės sistemos veiklą. Taip pat šermukšnio uogos naudojamos kaip natūrali priemonė šlapimo takų infekcijoms ir vidurių užkietėjimui gydyti. Uogos taip pat žinomos kaip lengvas diuretikas, todėl jos padeda pašalinti skysčių perteklių iš organizmo.

Šermukšnio uogų nauda sveikatai

Šermukšnio uogos yra mažai kaloringos, bet itin maistingos. Jos yra puikus vitamino C šaltinis, taip pat turi vitamino A, kalio, magnio, geležies ir kitų mineralų. Be to, šiose uogose gausu antioksidantų, flavonoidų ir skaidulų, kurie naudingi sveikatai.

Šios uogos yra tikras sveikatos šaltinis dėl savo naudingų savybių, kurios padeda stiprinti įvairias organizmo funkcijas. Išskirtinės šermukšnio uogų sveikatai naudos apima:

  • Imuninės sistemos stiprinimas. Šermukšnio uogos yra gausios vitamino C, kuris yra pagrindinis komponentas stiprinant organizmo imuninę sistemą. Vitaminas C padeda kovoti su peršalimu, gripu ir kitomis infekcijomis. Reguliarus šermukšnio uogų vartojimas gali padėti greičiau pasveikti nuo peršalimo ligų ir sumažinti uždegimo simptomus.
  • Virškinimo gerinimas. Šermukšnio uogos turi daug skaidulų, kurios padeda pagerinti virškinimą. Skaidulos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina peristaltiką ir padeda užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Šermukšnių uogos yra taip pat naudingas dietos papildymas žmonėms, turintiems jautrų virškinamąjį traktą.
  • Kraujospūdžio reguliavimas. Šermukšnio uogos turi daug kalio, kuris yra būtinas kraujospūdžio reguliavimui. Kalio kiekis padeda išlaikyti sveiką širdies veiklą ir sumažina kraujospūdį, taip apsaugant nuo hipertenzijos ir širdies bei kraujagyslių ligų.
  • Antioksidantai ir senėjimo prevencija. Uogos yra turtingos antioksidantais, tokiais kaip flavonoidai ir karotinoidai, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais organizme. Laisvieji radikalai gali pažeisti ląsteles ir sukelti senėjimo procesus bei ligas, todėl antioksidantai, esantys šermukšnio uogose, padeda išvengti priešlaikinio senėjimo, mažina odos raukšles ir pagerina jos elastingumą.
  • Šalina toksinus ir palaiko detoksikaciją. Šermukšnio uogos turi natūralių diuretinių savybių, kurios padeda pašalinti toksinus ir perteklinius skysčius iš organizmo. Tai gali padėti sumažinti patinimus ir pagerinti inkstų funkciją. Reguliarus jų vartojimas gali būti naudingas detoksikacijos procesuose bei inkstų sveikatai.
  • Širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata. Antioksidantai ir flavonoidai šermukšnio uogose taip pat padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir užkirsti kelią kraujagyslių susiaurėjimui. Dėl šių savybių šermukšnio uogos gali padėti apsaugoti nuo širdies ligų ir insulto.
Šermukšnio uogų nauda sveikatai

Kaip panaudoti šermukšnio uogas maiste?

Šermukšnio uogos gali būti įvairiai panaudojamos kulinarijoje. Iš jų galima gaminti skanias uogienes, džemus, arbatą, pyragus, uogų kompotus ar net alkoholinius gėrimus. Vienas populiariausių patiekalų su šermukšnio uogomis – tai šermukšnio uogų drebučiai, kurie puikiai tinka prie mėsos patiekalų arba kaip skanūs pusryčiai.

Keletas puikių idėjų, ką skanaus galima paruošti iš šermukšnio uogų:

  • Uogienė yra puikus būdas išsaugoti šermukšnio skonį ir naudą žiemai.
  • Sirupas puikiai tinka kaip priedas arbatai arba desertams.
  • Kompotas – gaivus ir sveikas gėrimas, kurį galima pasigaminti ir iš šviežių, ir iš šaldytų uogų.

Kam negalima vartoti šermukšnio uogų?

Nors šermukšnio uogos yra paprastai saugios, kai kurios žmonių grupės turėtų atsargiai jas vartoti. Dėl jų diuretinių savybių žmonės, turintys inkstų sutrikimų, turėtų vengti šių uogų. Taip pat nėščiosios ir maitinančios moterys turi būti atsargios vartodamos šermukšnio uogas, nes gali kilti alerginių reakcijų. Be to, pernelyg didelis šermukšnio uogų vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimų, todėl svarbu laikytis saiko, o prieš vartojant šias uogas gydomaisiais tikslais, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Kaip panaudoti šermukšnio uogas maiste?

Šermukšnio uogos – tai ne tik skanus ir sveikas rudens gardėsis, bet ir natūralus būdas stiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą ir palaikyti bendrą sveikatą. Žinant, kaip teisingai jas naudoti, šios uogos gali tapti puikia papildoma sveikatos stiprinimo priemone bei vertinga maisto sudedamąja dalimi.

Šaltiniai:

  1. https://www.vle.lt/straipsnis/sermuksnis/
  2. https://foragerchef.com/rowanberries/
  3. https://www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/british-trees/a-z-of-british-trees/rowan/
  4. https://plantura.garden/uk/trees-shrubs/rowan-tree/rowan-berries
  5. https://www.rootsplants.co.uk/blogs/features/rowan-berry

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *