Skip to content

Oranžinės uogos – išskirtinės ir retos savo spalva. Tačiau ar žinote, kad botanine prasme jų kur kas daugiau nei kelios?

  • by
Oranžinės uogos – išskirtinės ir retos savo spalva. Tačiau ar žinote, kad botanine prasme jų kur kas daugiau nei kelios?

Oranžinės uogos, nors ir nėra gausios mūsų kraštovaizdyje, tačiau jos yra išskirtinės savo ryškia spalva, skoniu ir naudingomis savybėmis. Nors pasaulyje randame įvairių oranžinės spalvos vaisių ir daržovių, tik keli iš jų atitinka botaninį uogų apibrėžimą. Tai suteikia joms ypatingą statusą ir įdomią vietą mūsų mityboje. Oranžinės uogos ne tik puikiai papuošia sodus ir kiemus, bet ir yra vertingas įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, antioksidantai ir skaidulos, šaltinis.

Straipsnyje trumpai aptarsime, kokios yra žinomos oranžinės uogos mūsų krašte taip pat pabaigoje sužinosite, kokie oranžiniai vaisiai (ir net daržovės) botanine prasme taip pat yra uogos.

Kuo išskirtinės oranžinės uogos?

Oranžinės uogos yra reta, tačiau nepaprastai įdomi kategorija. Kadangi oranžinė spalva dažnai siejama su vaisių ir daržovių saldumu, atrodo, kad ši spalva dažniau pasitaiko vaisiuose, o ne uogose. Botanine prasme uogos turi atitikti tam tikrus kriterijus: jos turi minkštimą, sudarytą iš vieno žiedo, ir sėklas viduje, o ne iš atskirų segmentų. Vis dėlto nors botanikai tikrai priskaičiuotų daugiau oranžinių uogų, mes aprašysime tas, kurias įprastai priskiriame uogoms.

Oranžinės uogos dažnai būna labai maistingos, nes jų ryški spalva rodo didelį karotenoidų, vitamino C ir kitų naudingų medžiagų kiekį. Dauguma jų pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą, saugo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio ir mažina uždegimus.

Šaltalankiai (Hippophae rhamnoides) – oranžinė jėga sveikatai

Šaltalankiai yra, bene, vieni iš žinomiausių oranžinių uogų atstovų. Tai uogos, augančios ant dygliuotų krūmų, kurios pasižymi ne tik savo spalva, bet ir neįtikėtina maistine verte. Ir nors jos yra be galo rūgščios bei reikia sumanumo jas nuskinti, tačiau tai vienos vertingiausių uogų mūsų kraštuose.

Maistinė vertė ir nauda
Šaltalankiai turi aukštą vitamino C kiekį, kuris yra būtinas imunitetui stiprinti ir odos sveikatai. Be to, šaltalankiai turi daug omega-7 riebalų rūgščių, kurios prisideda prie širdies ir kraujagyslių sistemos gerovės. Šaltalankių uogos taip pat yra turtingos antioksidantais, padedančiais kovoti su oksidaciniu stresu ir mažinančiais uždegimus.

Skonis ir išvaizda
Šaltalankių uogos yra ryškiai oranžinės, tačiau jų skonis yra itin rūgštus, todėl šviežią uogą retai valgome tiesiai nuo krūmo. Vis dėlto šaltalankiai puikiai tinka džemams, sirupams, sulčių gamybai ir kitoms konservavimo formoms.

Derlius
Šaltalankiai sunoksta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Rekomenduojama juos skinti po pirmųjų šalnų, nes tokiu būdu uogos tampa švelnesnės ir lengviau skinamos.

Šaltalankio uogos – oranžinė jėga sveikatai

Dumplūnė (Physalis) – aukso uoga

Dumplūnės, kartais vadinamos auksinėmis uogomis, priklauso Physalis genčiai ir yra ryškiai oranžinės spalvos. Jos ne tik puošia sodus, bet ir turi daug naudingų savybių sveikatai. Be to, šios uogos itin puošniai atrodo, todėl dažnai naudojamos įvairiems tortams ar kitiems kepiniams puošti.

Maistinė vertė ir nauda
Dumplainio uogos yra turtingos vitaminais A ir C, kurios stiprina imunitetą ir gerina odos sveikatą. Be to, jos turi nemažai skaidulų, kurios padeda virškinimui. Dumplūnės taip pat turi antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegimus.

Skonis ir išvaizda
Šių uogų skonis yra saldžiarūgštis, labai malonus ir gaivus. Uoga yra oranžinė, apvali, apsupta plonais, sausais lapais, primenančiais plėvelę. Dumplūnės gali būti valgomos tiesiai nuo krūmo arba naudojamos desertuose ir salotose.

Derlius
Dumplūnės sunoksta vėlyvą vasarą arba ankstyvą rudenį. Nors jos gali sunokti jau rugpjūtį, tačiau geriausia jas skinti, kai jos pilnai subrendę, o plėvelė aplink uogą tampa sausa ir popieriaus plonumo.

Dumplūnė (Physalis) – aukso uoga

Tekšė (Rubus chamaemorus) – aromatingas šiaurės auksas

Tekšė, dar vadinama „pelkių auksu“, priklauso Rubus genčiai ir yra viena iš rečiausiai Lietuvoje paplitusių oranžinių uogų. Tai šaltąsias zonas mėgstanti uoga, išsiskirianti ne tik ryškia spalva, išvaizda, bet ir nauda sveikatai.

Maistinė vertė ir nauda
Tekšėse yra daug vitamino C ir flavonoidų, kurie stiprina imunitetą ir kovoja su uždegimais. Jos taip pat turi didelį kiekį skaidulų, reikalingų virškinimo sistemos sveikatai palaikyti. Be to, tekšės yra mažai kaloringos ir turi naudingų antioksidantų, gerinančių odos būklę.

Skonis ir išvaizda
Tekšės pasižymi maloniu, saldžiai rūgščiu skoniu. Uogos yra oranžinės, aukso arba gintaro spalvos, mažos, apvalios, primenančios avietes, gerai matomos ant augalo. Dėl savo skonio jos puikiai tinka desertams, kompotams ir džemams.

Derlius
Tekšės sunoksta birželio – liepos mėnesiais, priklausomai nuo klimato sąlygų.

Tekšė – aromatingas šiaurės auksas

Šermukšnio uogos (Sorbus aucuparia) – oranžinė gamtos dovana rudenį

Nors labiau paplitę raudonos spalvos uogomis šermukšniai, kai kurios šermukšnio rūšys išsiskiria ryškiai oranžinėmis uogomis, kurios dažnai naudojamos tradiciniuose maisto produktuose ir gėrimuose. Šermukšniai dažnai auginami tiek kaip dekoratyviniai augalai, tiek dėl jų maistinės vertės.

Maistinė vertė ir nauda
Šermukšnių uogos yra turtingos vitaminu C, taip pat jos turi daug flavonoidų ir antocianinų, kurie prisideda prie kraujagyslių sveikatos. Be to, šermukšniai turi taninų, kurie padeda mažinti uždegimus ir turi švelnų antibakterinį poveikį.

Skonis ir išvaizda
Šermukšnių uogos yra kartokos, todėl retai kada jos valgomos šviežios. Dažniausiai jos naudojamos gaminant džemus, želė, uogienes ir alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, šermukšnių vyną.

Derlius
Šermukšniai sunoksta vėlai vasarą arba ankstyvą rudenį, dažniausiai rugpjūčio ar rugsėjo mėnesiais.

Šermukšnio uogos – oranžinė gamtos dovana rudenį

Raudonvaisė dyglainė (Pyracantha coccinea) – dekoratyvios uogos

Raudonvaisė dyglainė arba „ugninis šermukšnis“, pasižymi ryškiai oranžinėmis uogomis. Tai itin dygliuoti, labai dekoratyvūs ištisus metus krūmai, dažniausiai sodinami kaip gyvatvorės soduose bei sodybose.

Maistinė vertė ir nauda
Dyglainės uogos turi vitamino C, skaidulų ir kitų naudingų medžiagų, tačiau šviežios uogos yra toksiškos, todėl jų vartoti negalima. Po apdorojimo, pavyzdžiui, išvirus ar išdžiovinus, jos gali būti naudojamos įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, džemuose ir padažuose.

Skonis ir išvaizda
Šios uogos yra šiek tiek kartokos ir rūgščios, tačiau po apdorojimo skonis tampa malonesnis, nors ir labai sodrus bei stiprus.

Derlius
Raudonvaisė dyglainė sunoksta vėlyvą rudenį, paprastai spalio–lapkričio mėnesiais.

Dekoratyvios raudonvaisės dyglainės uogos

Moliūgas, apelsinas, mandarinas ir papaja – taip pat oranžinės uogos

Įdomu, kad kai kurie vaisiai, kuriuos mes dažnai laikome daržovėmis ar tiesiog vaisiais, pagal botaninius apibrėžimus iš tikrųjų yra uogos. Vienas iš tokių pavyzdžių – moliūgas, kuris, nors įprastai laikomas daržove, tačiau botanine prasme priklauso uogų kategorijai. Kodėl? Moliūgai turi didelį minkštimą, kuris supa sėklas, ir tokiu būdu atitinka uogų apibrėžimą.

Panašiai, apelsinas, mandarinas ir papaja taip pat botaniniu požiūriu yra uogos. Apelsinas ir mandarinas, nors paprastai laikomi vaisiais, botanikų apibrėžimu yra citrusinės uogos, nes jų minkštimas yra vienalytis, o viduje yra sėklos. Papaja, dažnai naudojama tiek šviežia, tiek virta, taip pat atitinka uogos apibrėžimą dėl savo didelio minkštimo ir sėklų viduje.

Botanikų požiūriu, uogos turi tam tikrą struktūrą: jos vystosi iš vieno žiedo ir turi vieną didelį vaisiaus minkštimą, kuriame yra sėklos. Tai yra esminis skirtumas nuo kitų vaisių tipų, tokių kaip kaulavaisiai (pvz., persikai) arba riešutai (pvz., lazdyno riešutai), kurie turi kitas struktūrines savybes. Šis skirstymas į uogas yra kiek painokas, nes kasdienėje kalboje mes dažnai nenaudojame botaninių terminų, kurie suteikia giluminį supratimą apie vaisių ir daržovių klasifikavimą.

Taigi, nors mes įpratę moliūgą, apelsiną, mandariną ir papają vadinti vaisiais ir / arba daržovėmis, pagal botaninius standartus šie augalai yra tikros oranžinės uogos.

Moliūgas, apelsinas, mandarinas ir papaja – taip pat oranžinės uogos

Oranžinės uogos – vertingos ir maistingos

Oranžinės uogos – tik išskirtinai ryškios ir gražios, bet ir labai naudingos sveikatai. Dėl savo aukšto vitamino C, antioksidantų, skaidulų ir kitų maistingų medžiagų kiekio, oranžinės uogos padeda stiprinti imunitetą, mažina uždegimus ir gerina virškinimą. Jos taip pat pasižymi unikaliomis skoninėmis savybėmis, kurios gali praturtinti daugelį kulinarinių patiekalų. Todėl kitą kartą, kai pamatysite šaltalankius, šermukšnius ar tekšes, nepraleiskite progos įvertinti ne tik jų grožio, bet ir naudos sveikatai.

Šaltiniai:

  1. https://www.gardenia.net/guide/shrubs-and-trees-with-orange-fruits-berries
  2. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Pyracantha+coccinea
  3. https://plantura.garden/uk/trees-shrubs/rowan-tree/rowan-berries
  4. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-golden-berry
  5. https://www.thrivingtaste.com/vitality-vault/what-are-the-health-benefits-of-cloudberry/
  6. https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *