Skip to content

Raudonos uogos – saldūs, rūgštūs ir nuodingi atradimai. Kurias skanauti, o kurių saugotis?

  • by
Raudonos uogos: valgomos ar nuodingos?

Raudonos uogos – tai ne tik ryškus gamtos akcentas, bet ir vitaminų, mineralų bei kitų naudingųjų medžiagų šaltinis. Šios uogos dažnai vertinamos dėl savo skonio, maistinės vertės ir įvairių naudingų savybių sveikatai. Straipsnyje aptarsime raudonų uogų ypatumus, įvairovę bei trumpai apžvelgsime kiekvieną iš jų.

Raudonos uogos – viena didžiausių uogų grupių

Raudonos uogos yra, bene, vienos dažniausiai pasitaikančių tiek miške, tiek sode. Jos skiriasi savo dydžiu, atspalviu, be abejo, skoniu bei maistinėmis savybėmis, tačiau viena yra neabejotina ir bendra visoms – jos ne tik puošia vaisių rinką savo spalvomis, bet ir suteikia daug naudos sveikatai dėl savo maistinių medžiagų.

Kai galvojame apie raudonas uogas, turbūt pirmiausiai į galvą ateina braškės, avietės, vyšnios, serbentai ir pan. Tačiau be šių – vienų dažniausių ir populiariausių – taip pat yra ir šermukšnio, sedulos, gudobelės ar erškėtrožių uogos. Beje, tikrai labai įdomu, kad į raudonų uogų kategoriją patenka net pomidorai, kuriuos mes įprastai laikome daržovėmis. Vis dėlto botanine prasme tai tikrų tikriausios uogos.

Beje, nors gamtoje raudona (ir kitos ryškios spalvos) paprastai įspėja apie pavojų, tačiau net ir miškuose gausu valgomų raudonos spalvos uogų: aviečių, žemuogių, spanguolių, bruknių, katuogių ir kt. Tačiau ne visos raudonos uogos yra saugios. Todėl radus nežinomą uogą, jos geriau neliesti ir jokiais būdais neragauti.

Raudonų uogų išskirtinumas

Raudonos uogos, kaip ir kitų spalvų, pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Tačiau šios uogos ypatingos dėl antocianinų – pigmento, suteikiančio joms raudoną spalvą. Dauguma šių uogų ne tik labai skanios (nors yra ir kartokų, rūgščių bei pan.), tačiau ir gausios vitaminų, mineralų bei kitų bioaktyvių junginių:

  • Vitaminas C ir antioksidantai. Raudonose uogose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su uždegimais bei laisvaisiais radikalais. Vitaminas C taip pat svarbus kolageno gamybai, kuris padeda palaikyti sveiką odą ir kraujagysles. Šis vitaminas taip pat turi antioksidacinių savybių ir gali padėti sumažinti oksidacinį stresą, kuris yra susijęs su įvairiomis ligomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei senėjimo procesus.
  • Mineralai ir mikroelementai. Tarp jų galima paminėti kalį, kuris yra svarbus širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijai, taip pat magnį, reikalingą raumenų funkcijai ir nervų sistemos sveikatai. Kalio ir magnio derinys padeda palaikyti normalų kraujospūdį. Be to, raudonos uogos turi ir kitų svarbių mineralų, tokių kaip geležis, fosforas, varis ir manganas.
  • Bioaktyvūs junginiai. Raudonos uogos yra žinomos dėl didelio kiekio polifenolių – natūralių bioaktyvių junginių, kurie turi stiprių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Tarp šių junginių ypač svarbūs antocianinai, kurie suteikia uogoms ryškią raudoną spalvą. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali padėti mažinti uždegimus organizme ir taip prisidėti prie daugelio ligų prevencijos, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą, nutukimą ir kai kurias vėžio formas.
  • Geros sveikatos palaikymas. Raudonų uogų vartojimas gali būti naudingas ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai. Dėl didelio vitamino C ir kitų maistinių medžiagų kiekio, uogos gali padėti kovoti su streso sukeltu nuovargiu, pagerinti nuotaiką ir padidinti energiją.
  • Kita nauda sveikatai. Raudonos uogos taip pat gali padėti pagerinti smegenų funkcijas ir apsaugoti nuo senėjimo požymių. Reguliarus jų vartojimas taip pat gali turėti teigiamą poveikį akių sveikatai.
Raudonų uogų išskirtinumas
Gudobelės uogos

Raudonos uogos visur: ant medžių, krūmų, miške, sode

Raudonos uogos yra tikrai vertingas maisto produktas, kurio nauda sveikatai yra itin didelė. Jų vartojimas gali būti naudingas įvairiose srityse – nuo širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymo iki psichinės sveikatos gerinimo. Be to, dėl savo mažo kalorijų kiekio ir gausaus maistinių medžiagų kiekio, šios uogos yra idealios kaip dalis sveikos mitybos. Rekomenduojama jas vartoti ne tik šviežias, bet ir įvairiais būdais – pridėti į kokteilius, salotas, desertus ar tiesiog kaip užkandį. O žiemai būtinai jų prisišaldykite! Juk raudonų uogų galime rasti visur.

Kad būtų lengviau ir paprasčiau, didžiąją dalį mūsų kraštuose augančių raudonų uogų suskirstėme į atskiras kategorijas pagal tai, kur jos auga. Tuo pačiu ir parengėme trumpą kiekvienos rūšies uogų apžvalgą.

Taigi pasidairykime į raudonų uogų pasaulį lentelių pagalba.

Raudonos uogos ant medžių

UogaIšvaizdaKur augaDerliaus metasSkonisNauda
VyšniosMažos, apvalios, raudonosSoduoseBirželio pabaiga – liepos pradžiaSaldžiarūgštisAntioksidantai, gerina miegą
Šilkmedžio uogosSmulkios, primena avietesSoduose, labiau mėgsta šiltesnio klimato zonasVasaros pabaigaSaldžios, sultingosVitaminai C, K, gerina kraujotaką
Gudobelės uogosNedidelės, apvalios, primena mažus obuoliukusMiškuose, parkuose, soduoseRugsėjisŠvelnus, saldžiarūgštis, lengvai kartokasŠirdies stiprinimas, kraujospūdžio reguliavimas
Kryklė veltininėMažos, pūkuotos, panašios į vyšniasSoduoseBirželio pabaiga – liepos pradžiaSaldžiarūgštisStiprina imunitetą, gerina virškinimą
Raudonos uogos ant medžių
Vyšnios uogos

Raudonos uogos ant krūmų

UogaIšvaizdaKur augaDerliaus metasSkonisNauda
Raudonieji serbentaiMaži, sultingi, raudoniSoduose, daržuoseBirželio pabaiga – liepos pradžiaRūgštūsStiprina imunitetą, gerina virškinimą
Raudonieji agrastaiApvalūs, šiek tiek plaukuotiSoduoseBirželio pabaiga – liepos pradžiaRūgštokas, bet saldesnis už žaliųjų agrastųMedžiagų apykaitos gerinimas, vitaminas C
Putino uogosApvalios, sultingosLaukuose, soduose, pamiškėse, pelkėseRuduo (skinamos po šalnų)Kartokos, naudojamos tik po šalnų, nes šviežios toksiškosKovoja su peršalimu, mažina kraujospūdį
Goji uogosPailgos, raudonosSoduoseVasaros pabaigaSubtiliai saldus, šiek tiek rūgštokasImuniteto stiprinimas, regėjimo gerinimas
Raugerškio uogosSmulkios, pailgosSoduose, parkuoseRugpjūčio pabaigaRyškus, intensyviai rūgštus skonisVirškinimo gerinimas, antibakterinės savybės
Sedulos uogosPailgos, ryškiai raudonosSoduoseRugpjūčio pabaigaSaldžiarūgštis, tačiau valgomos ne visų rūšių sedulos uogosVitamino C šaltinis, stiprina imunitetą
Erškėtrožių uogosApvalios, ryškiai raudonosLaukuose, miškų pakraščiuose, parkuose, soduoseVasaros vidurysLengvai rūgščios, su subtilia saldumo nataDidžiulis vitamino C šaltinis, stiprina imunitetą
Raudonos uogos ant krūmų
Raudonieji serbentai

Raudonos uogos miške

UogaIšvaizdaKur augaDerliaus metasSkonisNauda
ŽemuogėsMažos, širdelės formosMiškuose, pievoseBirželio pabaiga – liepos pradžiaSaldžios, kvapniosGerina odos būklę, antioksidantai
BruknėsMažos, apvalios, raudonosSpygliuočių miškaiRugpjūčio pabaiga – rugsėjo pradžiaKartus, saldžiarūgštisPalaiko šlapimo takų sveikatą
SpanguolėsApvalios, tamsiai raudonosPelkėseRugsėjis–spalisRūgščiosKovoja su šlapimo takų infekcijomis
AvietėsSudarytos iš smulkių segmentųMiškuose, soduoseBirželio pabaiga – rugpjūtisSaldžiosŠirdies sveikata, skaidulų šaltinis
KatuogėsPanašios į avietesMiškų pakraščiaiVasaros pabaigaSaldžiarūgštės, labai kvapnios, primena ananasusImuniteto stiprinimas, virškinimo gerinimas
Raudonos uogos miške
Žemuogės

Raudonos nuodingos uogos

UogaIšvaizdaKur augaSunokstaPavojus
Karklavijo uogosApvalios, ryškiai raudonosLaukiniai karklavijų krūmaiVėlyvas ruduo (spalio mėnuo)Labai nuodingos, sukelia apsinuodijimą
Pakalnutės uogosMažos, apvalios, raudonosMiškaiGegužės pabaiga – birželio pradžiaLabai toksiškos
Žalčialunkio uogosRyškiai raudonos, lygiosMiškuose, pavėsingose vietoseVasaros pabaiga – rudens pradžiaStiprus apsinuodijimas, pavojus gyvybei, pavojingos net liesti
Totorinis sausmedisNedidelės, ryškiai raudonos, auga poromisAnt krūmų, dekoratyviniai sodinukaiVasaros pabaigaEstetiškai gražios, bet nerekomenduojama vartoti
Raudonos nuodingos uogos
Pakalnutės uogos (NUODINGOS)

Šaltiniai:

  1. https://www.compo.com/int/guide/plant-care/herbs-fruits-vegetables/berry-special
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8909293/
  3. https://www.gettystewart.com/red-berries-edible-or-not-edible/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *